Президентът подкрепя намаляването на партийните субсидии

Президентът подкрепя намаляването на партийните субсидии | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев оцени положително решението на властта да намали партийните субсидии.

„Доколкото си спомням добре политическите партии в рамките на кампанията през април и май 2013 г. поеха ангажименти в тази посока. Днес ние виждаме една идея за реализация на вече поет ангажимент", каза държавният глава пред журналисти.

„Добре е, когато политическите партии изпълняват поети от тях ангажименти. Друг е въпросът колко, кога. Но аз бих окуражил действия, които са в изпълнение на поети пред целия народ ангажименти", заяви още Плевнелиев.

Стандарт Нюз припомня, че БСП и ДПС договориха 10-процентно намаление на държавните субсидии за партиите. Това стана на двудневен семинар на управляващите партии в Боровец.

Държавният глава бе гост на честванията по повод 10-годишнината на Икономическия и социален съвет на европейски граждански дебат: "По-силна Европа за гражданите". Той произнесе приветствие пред всички членове и гости на събитието, съобщи БГНЕС. Сред присъстващите на тържеството бяха и Георги Първанов, Георги Пирински, Константин Тренчев, зам.-председателят на НС Алиосман Имамов. Специален гост бе Анри Малос, президент на Европейския икономически и социален комитет.

"За пореден път в България се сблъскваме с един много сериозен проблем, който със сигурност не подкрепя инвестициите в страната и не спомага за просперитета и развитието на нацията", отговори Плевнелиев в отговор на въпроса как ще коментира протеста на представителите на ВЕИ пред Министерството на икономиката заради намерението за въвеждане на 20% такса върху приходите на производителите на енергия от ВЕИ. Проблемът с липсата на предсказуемост, прогнозируемост на законите, на институциите, "ако щете на действията на правителството и на политиците", е проблемът, каза държавният глава, цитиран от БГНЕС. От тази гледна точка, когато приемаме закони, когато решаваме за таксите, за данъците наистина не е добре за бизнес средата след това те да се променят след ден, след два и постоянно да се измислят нови такси и данъци, така че е добре всички институции да си направят изводите от този много ясен и категоричен казус, който имаме, посочи Плевнелиев.

Ако искаме да имаме икономическо развитие ни трябват инвестиции, защото те създават веднага работни места. Ако искаме да се създават работни места чрез инвестиции трябва да бъдем прогнозируеми в действията си, повтори той. Ще изчакам да видя и бюджета в неговата цялост, който ще бъде приет през следващите дни и чак тогава ще се произнеса, каза още президентът.

Ние имаме дълга, не само златния шанс и сме длъжни да постигнем широк обществен консенсус по приоритетите на България до 2020 г., каза президентът Росен Плевнелиев по време на словото си пред гостите на честването на 10 г. от основаването на Икономическия и социален съвет. За изминалите 10 г. ИСС ни напомня откъде тръгнахме и къде отидохме, членството в ЕС е сбъдната места за много наши личности - да бъдем част от семейството на европейските народи, припомни той. Това днес е факт и тези неща не са даденост, но трябва да се пазят и надграждат. Предизвикателства е имало и ще ги има, важно е да ги преодолеем заедно. Нека заедно да продължим да градим, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай