Премиерът с още една съдбоносна среща в Рим

Какво ще се разберат Петков и Ковачевски

Премиерът с още една съдбоносна среща в Рим | StandartNews.com

Пресслужбата на Министерски съвет потвърди, че премиерът Петков ще се срещне в Рим и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също е на визита. Това ще стане след посещението в базиликата "Санта Мария Маджоре" в понеделник (23 май).

Това пътуване на премиера е белязано именно от спора между България и Северна Македония за ветото срещу начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). По непотвърдена информация преди време е било обсъждано именно по време на посещенията в Рим двамата премиери да обявят напредък или постижение, с което може да бъде вдигнато ветото, пише Дневник.

През последната седмица обаче се разбра, че такъв няма как да бъде достигнат тези дни и въпреки дипломатическите усилия и на други европейски държави и САЩ - някои от които бяха в България в последните дни - решението зависи от преодоляване на вътрешнополитически проблеми и в двете страни.

Ситуацията в София е сложна, защото в управляващата коалиция няма разбирателство по темата, а двама от партньорите - "Има такъв народ" и БСП са на твърди позиции за условията. 

В петък Петков поиска президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за преговорите със Северна Македония. Министър-председателят подчерта, че решение за ветото можело да вземе "единствено Народното събрание", макар на практика такова да не е необходимо, а да е в правомощията на кабинета. Но това е начин да се потърси по-широко съгласие, мандат за действия от парламента и решението (каквото и да е то) да е с гласовете на депутатите (такъв подход беше използван и при решението за военна помощ за Украйна).

Досега няма официална реакция от президента Румен Радев за свикването на съвет, идеята беше подкрепена от БСП и "Демократична България", а вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в събота критично искането на Петков и изявлението му.

В Европа темата за отключването на преговорите за разширяване в момента се поставя засилено, защото съюзът е във фаза на приключване на френското председателство: зачестяват срещите, увеличават се призивите за решаване на спора, както беше в рамките на последната година и половина при германското, португалското и словенското председателство на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай