Премиерът Петков с послание за Деня на Европа

Той изразява съжаление, че отново се води ужасяваща война

Премиерът Петков с послание за Деня на Европа | StandartNews.com

Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени. Това заявява министър-председателят Кирил Петков във Фейсбук страницата на Министерския съвет по повод Деня на Европа.

На 9 май отбелязваме празника на Обединена Европа. Тази Европа, чиито основи в средата на миналия век поставиха истински визионери, преживели ужаса на двете световни войни, разделението и огромната човешка мъка. Но те имаха куража да загърбят болката и реваншизма, да погледнат смело напред в бъдещето и да поставят началото на обединението на европейския континент, посочва министър-председателят. Утвърждавайки единството и толерантността като свои основни ценности, Европа се превърна в еталон на свобода, солидарност, икономически възход и просперитет, посочва Петков.

Той изразява съжаление, че Европа отново се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини.

Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението, са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме, посочва премиерът Петков.

Днес и утре премиерът Петков ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в лидерска среща на най-високо ниво. Срещата е ключова инициатива на Конференцията, утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността. Ще бъдат обсъждани възможностите за трансатлантическите партньори да изградят по-устойчив съюз и да имат съвместни действия по отношение на най-належащите предизвикателства за сигурността, включително настоящата война в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай