Премиерът каза защо подкрепихме санкциите срещу Русия

Страната ни е подготвена за всички сценарии за ескалация на войната в Украйна, каза Петков

Премиерът каза защо подкрепихме санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Повече от 80 хиляди бежанци са влезли в България от началото на войната, като у нас са останали близо 38 000. Кирил Петков съобщи, че се прави всичко за бързото им приемане и интеграция и обвини предишните правителства, че не са реформирали системата, която в момента трябва да осигури приемането на около 3 хиляди емигранти на ден.

На въпрос на БНТ дали има опасност от хуманитарна криза заради бежанския наплив към страната ни, премиерът отговори: "Има опасност. В момента имаме 2.8 млн. човека, които бягат от войната има опасност тази цифра да се качи на 5,6,7 милиона, така че, да. Има абсолютна реална опасност затова. Хубавото нещо е, че ако направим добре стратегията си, ние би трябвало да можем да направим възможност тези хора да се интегрират в България по един адекватен начин".

Петков увери, че правителството прави нужното страната ни да е подготвена за всякакви сценарии на ескалация на войната в Украйна. Възмути се, че системата за гражданска защита е била системно пренебрегване през последните години. На този фон страната ни е обект на постоянни хибридни атаки от страна на Русия. И даде пример с тържествата на Шипка.

Той обясни защо кабинетът е подкрепил мерките срещу Русия въпреки цената, която България ще плати.

"Правилното решение на България беше да вдигне високо ръка и да каже: Да, ние сме "за" санкциите също. Да. няма да мълчим. Да, няма да сме сателитът, който винаги не е ясно от коя страна е. Да, ние сме НАТО. Да, ние сме ЕС".

Премиерът посочи, че с европейският прокурор Лаура Кьовеши, която пристига у нас утре, са обсъдили как националната корупция е свързана геополитиката и влиянието на Русия. Пред Кьовеши утре Петков ще постави въпроса за реформиране на прокуратурата у нас.

На въпрос от страна на бизнеса, как се работи в такава политическа разнолика коалиция, премиерът отговори: "Тази четворна коалиция, в този формат, дава възможност да имаме дебат и диалог, който не е само проблематичен. Така че аз лично, до този момент, нямам това притеснение, че сме в тази коалиция и в този формат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай