Четвъртък,

Прегърнахме се със Сърбия по най-важния въпрос. Решението!

От: СТАНДАРТ -
1277
Прегърнахме се със Сърбия по най-важния въпрос. Решението!
A
A
A

„Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ. Връзките ни със Сърбия, с Република Северна Македония и с Гърция могат да бъдат обединени под един общ пазар за търговия за газ“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич. Премиерът Петков е на официално посещение в Белград по покана на сръбския си колега.

“Трябва да обединим усилия и в посока максимална диверсификация - това ще ни даде по-добри цени и по-голяма независимост, както и потенциални съвместни инвестиции в ядрени мощности“, посочи българският министър-председател, цитиран от правителствената информационна служба. Премиерът Петков бе категоричен, че енергийната свързаност в региона, особено газовата, ще бъде основен приоритет за правителството. Едновременно с това е необходимо и икономическото развитие да бъде задълбочено.

„Газовата ни връзка с Гърция е голям приоритет за България, изграждането й ще даде възможност чрез връзката със Сърбия да имате директен достъп до втечен газ, както и азерски газ“, обърна се Кирил Петков към Ана Бърнабич.  

Петков акцентира още, че довършването на строежа на автомагистрала „Европа“ става основен приоритет за България. Премиерът допълни, че със сръбския си колега са обсъдили и модернизирането на други пътни връзки между двете страни като пътя Видин-Зайчар, който ще помогне за развитието на Северозападния регион.  

По време на пресконференцията Кирил Петков подчерта, че ще бъде задълбочено двустранното сътрудничество и в областта на инвестициите, иновациите и туризма между България и Сърбия.

Кирил Петков потвърди подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Сърбия. „В наше лице имате не само приятели, но и подкрепящ партньор“, категоричен бе българският министър-председател.

„Ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия да работим съвместно, за да направим отношенията между нашите две страни още по-силни и още по-добри“. Това заяви сръбският министър-председател Ана Бърнабич по време на съвместната пресконференция. Премиерът на Сърбия акцентира, че двустранното политическо и икономическо сътрудничество е отлично, но може да се развие още повече особено в сферите на търговията, икономиката и съвместните инвестиции.

Бърнабич благодари на Петков, че Сърбия е една от първите страни, в която той е на официално посещение след встъпването му в длъжността министър-председател на България. А заедно с вече проведената визита на Петков в Скопие, българският премиер дава ясен знак за вниманието към европейската интеграция на Западните Балкани.

Сръбският премиер съобщи, че с българския си колега днес са обсъдили възможностите за организирането на двустранен специализиран бизнес форум, който може да се проведе през септември т. г. в Пирот или в Димитровград. Събитието ще даде възможност за представяне на потенциала за съвместни инвестиции и за тесен контакт между бизнеса от двете страни на границата.  

Много важно е да подчертаем, че през 2021 г. въпреки пандемията от короновирус, имахме рекордно ниво на двустранния ни търговски обмен, изтъкна сръбският премиер. Бърнабич благодари също за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя й към европейската интеграция.

В рамките на визитата си в Белград министър-председателят Кирил Петков проведе среща и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха изграждането на магистралата от ГКПП Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет, правата на българите в Западните покрайнини, сътрудничеството в енергетиката, транспорта, насърчаването на предприемачеството.

Петков благодари на сръбските власти за усилията за интегриране на българското национално малцинство.В официалната делегация, придружаваща премиера Петков, са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички