Председателят на партия МИР с отворено писмо до институциите заради Паметника

Симеон Славчев иска ясни отговори и документи от министрите на външните и вътрешните работи и областния управител на София

Председателят на партия МИР с отворено писмо до институциите заради Паметника | StandartNews.com

Председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев написа днес отворено писмо до министъра на външните работи Мария Габриел, до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до областния управител на София Вяра Тодева. Той иска ясни отговори и документи от институциите за всички взети решения и предприети действия за демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

УВАЖАЕМА Г-ЖО ГАБРИЕЛ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ТОДЕВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н СТОЯНОВ,

Във връзка с предприетите действия за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София, моля писмено да дадете отговор на следните въпроси:

1. Кой или коя институция взе решение и на какво основание да бъде демонтиран Паметника на Съветската армия? Моля да приложите съответното решение.

2. Има ли направена конструктивна експертиза, която показва, че паметника е опасен? Ако има, моля да приложите към отговора си експертизата.

3. Кой, кога и на каква база взе решение, че демонтажа на паметника ще струва 260 хил. лева? Моля да приложите документ от решението и количествено-стойността сметка.

4. Кой или коя институция взе решение коя фирма ще извършва демонтажа на паметника и на база на каква процедура (обществена поръчка или друго)? Моля да приложите решението.

5. Кой или коя институция и на какво основание взе решение Паметника на Съветска армия да бъде ограден със заграждания? Моля да приложите решението, както и плана за поставянето на огражденията около паметника.

6. Кой и на какво основание взе решение Паметника на Съветската армия да бъде охраняван денонощно от полиция, докато се извършва демонтажа на паметника, както и какъв човешки и финансов ресурс е похарчен за това?

7. Кой и на какво основание взе решение Паметника на Съветската армия да бъде рязан с флекс. Моля да приложите документ.

8. Защитено ли е авторското право при вземането на решение за демонтаж на паметника. Ако да, моля да приложите документ.

9. Съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация двете страни се задължават да полагат нужните грижи и да предприемат необходимите мерки за запазване на намиращите се на територията на Руската федерация ценности, свързани с историята и културата на България, както и за намиращите се на територията на Република България ценности, свързани с историята и културата на Русия, а също така и за военните гробища. Договарящите се страни ще се консултират за мерките, които те считат за целесъобразно да предприемат относно обектите, упоменати в настоящия член.

В тази връзка моля да уточните, дали решението за демонтаж на Паметника на Съветската армия е съгласувано с представители на Руската Федерация, ако да моля да посочите с кой.

В случай, че решението за демонтаж на Паметника на Съветската армия не е съгласувано с представители на Руската Федерация означава ли това, че е нарушен чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация и кой носи отговорността за нарушаването на договора между двете страни?

10. Има ли конкретен план за демонтирането на Паметника на Съветската армия. Ако има, моля да го приложите.

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ГАБРИЕЛ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ТОДЕВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н СТОЯНОВ,

Всички тези отговори дължите на българското общество и е Ваше задължение веднага да ги дадете.

Паметникът на Съветската армия е на първо място български паметник. Той е дело на български скулптори и припомня борбата срещу фашизма. Паметник означава памет и е добре всеки един от нас да почита и да уважава паметта на тези, за които напомня съответния паметник. А народ, който не помни и не уважава историята си, няма бъдеще.

Демонтирането на Паметника на Съветската армия без широко обществено обсъждане, без политически и обществен консенсус по темата е своеволие, превишаване на правомощията и грубо нарушаване на етичните и моралните норми на българското общество. То освен всичко друго нарушава и чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, за което следва да се носи наказателна отговорност.

 

С уважение:

Симеон Славчев, председател на партия МИР

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай