Правят регистър на концесиите

Правят регистър на концесиите | StandartNews.com

Недвижимите културни ценности ще се отдават от ресорния министър и кметовете

Правителството ще трябва да направи Национален концесионен регистър (НКР). Това предвижда проект на нов закон за концесиите, пуснат за обсъждане на правителствения сайт strategy.bg. В регистъра ще се качват всички процедури за отдаване на концесия по новия закон, както и всички вече сключени договори за концесия. По партидата за всяка концесия ще трябва да се качи оригиналът на концесионния договор, в който е заличена поверителната информация. Длъжностно лице, което не изпълни задължение за публикуване на документ в регистъра, ще се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв.

Концесии за строителство, услуга или ползване на държавна или общинска собственост, ще може да се дава чрез три различни процедури. Те са открита процедура, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог. Откритата процедура е на един етап, като в нея всеки може да подаде оферта. А останалите процедури ще минават през няколко етапа.

Възлагането на концесия може да се инициира от министър или община, както и от компания, която има интерес към определен обект или услуга. След като бъде сключен, концесионният договор ще може да се променя, когато това е предвидено в документацията по процедурата, или когато промяната е под 10% от стойността на концесията, предвижда проектът.

Министърът на културата ще възлага на концесии недвижими културни ценности, които са държавна собственост, а не както досега - Министерски съвет, гласи проектът. Общинските недвижими културни ценности ще може да се дават на концесия от кметовете. При концесия за недвижима културна ценност може да се извършва строителство на техническа инфраструктура, сгради или съоръжения върху концесионната територия и поддържащата зона, гласи проектът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай