Правосъдното министерство задържа закона за личния фалит

Правосъдното министерство задържа закона за личния фалит | StandartNews.com

Благоевград. Окончателните текстове на проекта за Закона за личния фалит ще са готови след около седмица, обяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в Сандански. По първоначален план проектозаконът за индивидуалния фалит трябваше да бъде публикуван тази седмица на сайта на министерството. Причината за забавянето е, че е необходимо още малко време за да се прецизира, включително и за финансовата обосновка, обясни министър Златанова. "За първи път се прави такъв закон в България", каза тя в Сандански и подчерта, че са проучили цялата европейска практика, посъветвали са се с банкери и всички възможни експерти. "Другата седмица най-вероятно към края ще може да имаме някакъв финален текст, който да представим публично", каза Златанова.

"Закон за частния фалит ни трябва", категорична бе Диана Вакарелска, директор на дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти". Към момента работното заглавие на проекта е закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. Тя обясни, че законодателните идеи в момента предвиждат процедурата да минава през съда. "Тя ще е кратка и простичка", увери Вакарелска. Ще има регистър в Агенцията по вписванията.

Зинаида Златанова съобщи още, че вече е готова стратегията за електронно правосъдие, готов е и законопроектът за съдебната власт в тази част. От министерството обаче няма да го внасят, докато ВСС не даде съгласие за стратегията. След като вече веднъж са я върнали с въпроси и бележки, правосъдното министерство са отразили почти всички тях и възнамеряват отново да внесат стратегията.

Според правосъдния министър електронното правосъдие може да се покрие и с парите по европейската солидарност. Така за ОП "Добро управление" за цялата съдебна система в момента има заделени 40 млн. евро. Според Златанова на финала на програмирането те би трябвало да станат и 60 млн. евро.

По повод идеята за увеличаване на съдебните такси, от правосъдното министерство са категорични, че не е момент за увеличаване на такси в съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай