ПП развърза кесията. 450 лв. минимална пенсия, 14 мерки

Те са на стойност 2 млрд. лева, обясни Андрей Гюров

ПП развърза кесията. 450 лв. минимална пенсия, 14 мерки | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" развърза държавната кесия и предложи пакет от 14 мерки за справяне с кризата на стойност 2 млрд. лв.Парите са от допълнително събрани средства в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава бюджетната рамка, каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров на специален брифинг в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Гьоков с 3 подаръка за пенсионерите. Вдига парите и тавана

Мерките са базирани на два основни принципа. С тях ще се подпомогнат най-уязвимите групи от хора - пенсионерите и тези с най-ниски доходи, както и бизнесът. Мерките, които вече са остойностени, ще бъдат предложени на утрешния Коалиционен съвет, съобщи Гюров.

От 1 юли минималната пенсия се вдига от 370 на 450 лв. Ще има пропорционално увеличение на останалите пенсии. Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация така, че хората с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност.

„Другото основно, което искаме да направим в системата на пенсиите, е да осигурим справедливост в две основни насоки - предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3 400 лв. Така хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават една адекватна пенсии. Това е стимул за всички граждани да се осигуряват на истинските суми и за всички трудещи се да допринасят повече за социалната система. Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли по наше предложение”, добави Гюров.

От октомври ще има нова актуализация на пенсиите, която ще е на различен принцип от прилагания досега и ще намали разликата между старите и новите пенсии, обяви Гюров.

Данъчното облекчение за работещите родители ще се увеличи от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. – за две деца.

В мерките е и отстъпката от 25 ст. при зареждането на гориво до 50 л от физическите лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай