ПП МИР счита, че Република България досега официално е изразявала правилна позиция за Северна Македония

ПП МИР: България не трябва да допуска безпринципни и опасни за българския суверенитет отклонения по позицията ни за Северна Македония

ПП МИР счита, че Република България досега официално е изразявала правилна позиция за Северна Македония | StandartNews.com

Във връзка с обсъжданото от Народното събрание на Република България т.нар. френско предложение за деблокиране на преговорите за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония, Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) изразява следната

ПОЗИЦИЯ НА ПП МИР ОТНОСНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ФРЕНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ПРЕДПРИСЪЕДИНИТЕЛНИ ПРЕГОВОРИ ЗА АСОЦИИРАНЕ РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕС

ПП МИР нееднократно е подчертавала своята подкрепа на официалната българска позиция за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, като двигател за реформи и стабилност в региона и е приветствала препоръката на Европейската комисия за започване на предприсъединителни преговори както с Република Северна Македония.

Последователната подкрепа на България за европейската перспектива на Република Северна Македония беше отразена в редица документи: Съвместната  Декларация от 22 февруари 1999 г., Меморандума за сътрудничество в областта на европейската и евро-атлантическата интеграция, Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и Рамковата позиция от 2019 г. Както в посочените документи, така и във всички водени досега преговори на различни нива с РСМ, България категорично е заявявала, че интеграцията на Република Северна Македония в ЕС не може да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на анти-българска основа.

ПП МИР счита, че Република България досега официално е изразявала принципна и правилна позиция по тази тема и трябва и в бъдеще да я отстоява, без да се поддава на какъвто и да било натиск, вътрешен или външен, защото тя защитава не само националните ни интереси, но е и в съответствие с базисните изисквания за членство в ЕС. Това наше убеждение звучи още по-убедително на фона на някои „най-пресни“ антибългарски прояви в РСМ.

В този дух ПП МИР приветства по принцип усилията на френското председателство да намери взаимно приемлива формула за вдигане на българското „вето“ по започване на преговори между ЕС и РСМ. Документът, получил у нас известност като „френско предложение“, явно показва желание на френското председателство да бъде ускорен процесът за намиране на изход от една „задънена улица“. Необходимо е обаче ясно да се покажат причините за създаденото положение и отговорността да не се прехвърля от „болната глава върху здравата“. Нещо, което сигурно днес  става ясно и на партньорите на РБ в ЕС  след последната реакция на премиера РСМ по „френското предложение“.

Във връзка с посочения по-горе документ, ПП МИР е длъжна да обърне внимание на няколко важни момента:

„Необичаен“ и безпрецедентен е начинът на получаване, разглеждане и коментиране на „френското предложение“ от страна на компетентните органи и институции в България. Както и опитите на премиера (вече в оставка) Кирил Петков да си „измие ръцете“ като Пилат Понтийски, чрез „странното“ му решение МС на Република България дори да не се запознае с документа, а той директно да бъде „прехвърлен“ в Комисията по външна политика на НС. Това по същество е незаконосъобразно „абдикиране“ от поемане на отговорност от страна на изпълнителната власт, реално „страхливо бягство“. И най-малко премиерът (в оставка) има морално право по-късно да обвинява в „страхливост“ други политици, в т.ч. и президента, че не били реагирали адекватно на ситуацията. Да не говорим, че „необичайното“ решение на МС нарушава ясни административни правила на субординация в държавата, поставяйки в доста неудобно положение и българското външно министерство, и подчинените му задгранични представителства, и чуждестранни дипломатически представителства, акредитирани в България.

Упрекът към президента Румен Радев, че не е приел предложението на премиера за незабавно свикване на Съвета за национална сигурност също е част от опита за „измиване на ръце“ от страна на премиера (в оставка). Защото по този начин той искаше да „размие“ между участниците в Комисията своята собствена отговорност – че е водил по своя лична инициатива разговори с чуждестранни партньори за вдигане на българското „вето“и поне частично да прикрие действията, в които напълно основателно е обвиняван.

ПП МИР счита, че „френското предложение“ може да бъде прието, или отхвърлено от българска страна, единствено след „вдигане на мъглата“ около него и задълбоченото му обсъждане и анализ от страна на всички компетентни институции в България. Заиграването с тази тема от отделни ведомства или политически партии и политически лидери е крайно опасно. Защото по този начин се подкопава приетата национална позиция по един толкова важен за страната ни въпрос. ПП МИР счита това за недопустимо.

В контекста на последвалите разговори по време на срещата на върха Западни Балкани – ЕС в Брюксел на 23.06. 2022 г. премиерът на РСМ Димитър Ковачевски вече открито заяви, че предложението на френското председателство е неприемливо за страната му и постави свои условия, които едва ли могат да бъдат приемливи за България в контекста на досегашните приети от наша страна решения и документи. Това е поредно доказателство, че не България, а РСМ пречи на нормалното започване на предприсъединителния процес.

ПП МИР още веднъж категорично заявява, че България трябва и в бъдеще твърдо да се придържа към утвърдената досега наша национална позиция и да не допуска отклонения от нея, които са безпринципни и опасни за българския суверенитет и национална сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай