Посред Брекзит останахме без посланик в Лондон

Досегашният шеф на мисията ни там Константин Димитров си е тръгнал преди дни, въпреки че все още няма определен титуляр, който да го наследи...

Посред Брекзит останахме без посланик в Лондон | StandartNews.com

България остана без посланик в Лондон в най-важния момент от най-новата история на Великобритания, когато страната се готви да напусне Европейския съюз в края на март, и то при все още недоговорени условия. Досегашният шеф на мисията ни там Константин Димитров си е тръгнал преди дни, въпреки че все още няма определен титуляр, който да го наследи. Това става ясно от публикация на „24 часа“.

От МВнР потвърдиха информацията ни и обясниха, че Димитров вече не е посланик, защото мандатът му е изтекъл. За временно управляващ посолството е определена заместничката му Теофана Крайнина.

Мандатът на Димитров изтече през 2016 г., но бе удължен заради подготовката на българското европредседателство. Същата процедура бе приложена и за други посланици в европейски столици. След края на европредседателството се заговори, че те вече ще бъдат сменени.

Преди дни обаче външният министър Екатерина Захариева се оплака пред bTV, че президентът Румен Радев се бави с процедурата по назначаване на нови посланици. Тя даде пример с Норвегия, където от юни нямаме ръководител на дипломатическата мисия. МВнР изпратило предложения до президента за съгласуване преди месеци, но няма отговор. Тя подчерта, че е имало кандидатури и от екипа на Радев, с които тя веднага и почти с всички се съгласила. Чакали се между 10 и 15 посланически назначения. “24 часа” потърси коментар от президентството, очакваме такъв днес.

Процедурата изисква съгласуване на МВнР с президентството, преди кандидатурите да се внесат в Министерския съвет.

От месеци се говори, че в Лондон ще бъде изпратен Марин Райков, който бе посланик в Рим. На въпрос на “24 часа” дали наистина ще е той, от Външно казаха, че все още няма внесено предложение в МС за нов посланик в Лондон.

Изглежда, поне още няколко месеца мисията ни ще бъде без титуляр, което е лошо на фона на опасността Великобритания да напусне ЕС без сделка и мигновено да започне да въвежда рестрикции за европейски граждани, които идват на нейна територия. Вече бе съобщено, че те ще трябва да кандидатстват за специални разрешителни, ако искат да останат повече от 3 месеца, за да работят или да се обучават. Въпросните документи ще важат само за 3 г., а след това вероятно ще са необходими визи, които трудно ще се дават.

От МВнР обаче успокоиха, че липсата на посланик няма да се отрази на защитата на правата на българските граждани във Великобритания, тъй като всички служители, които се занимават с Брекзит, остават. Даже имало планове да се открие българско консулство в Единбург.

Проверка на “24 часа” показа, че е малко вероятно Теофана Крайнина да бъде назначена за посланик в Лондон. Според правителствени източници се търси дипломат с дългогодишен опит, тъй като при Брекзит без сделка България ще трябва да сключва редица двустранни споразумения с Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор 24 часа
Коментирай