Петък,

Посланикът на САЩ ни даде знак за енергетиката. Важна среща

От: СТАНДАРТ -
1721
Посланикът на САЩ ни даде знак за енергетиката. Важна среща
A
A
A

Нова ключова среща на американския посланик Кенет Мертен. Той разговаря с икономическия вицепремиер Христо Алексиев.

„България трябва да се гордее с постигнатото в областта на енергетиката, защото много бързо успяхте да осигурите алтернативни доставки на енергийни източници“, каза Мертен.

Той и Алексиев обсъдиха стратегическото положение на България за развитието на транспортните, енергийните и дигиталните връзки.

Алексиев запозна посланик Мертен с усилията на служебното правителство за постигане на диверсификация и енергийна независимост на България.

„Българската държава предприе поредица от мерки за алтернативни доставки на природен газ. След пускането на интерконекторната връзка с Гърция, българските потребители и бизнес могат да ползват азербайджански природен газ на добра цена. Изключително важен за България е и договорът, който подписахме със съседна Турция за осигуряване на достъп до техните LNG терминали“, подчерта Христо Алексиев.

Двамата обсъдиха и проектите за регионално сътрудничество на България с Гърция и Сърбия в областта на енергетиката.

Посланик Мертен приветства подписването на меморандум за сътрудничество за изграждане на петролопровод Александруполис – Бургас в началото на тази година.

По отношение на транспортната свързаност по направлението Север-Юг, двамата изтъкнаха значението на ново мостово съоръжение на река Дунав между България и Румъния. Посланик Мертен отбеляза, че един нов мост би могъл да е важен и от гледна точка на сътрудничеството в рамките на НАТО, както и с оглед на бъдещия процес за подпомагане на възстановяването на Украйна.

Другата приоритетна цел за България е развитието на направлението Изток-Запад, подчерта вицепремиерът Алексиев. В този контекст той представи предимствата на мултимодалния коридор Seа2Sea, свързващ българските речни и черноморски пристанища с пристанищата в Северна Гърция.

Христо Алексиев акцентира върху възможността за естествено продължение на Средния коридор, свързващ страните от Централна Азия с Европа по транскаспийския маршрут. Развитието на Коридор 8 също беше във фокуса на разговора. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com