Посланикът на САЩ: Признателни сме на България. Най-доброто в отношенията ни тепърва предстои

Късметлии сме да ви имаме за свой съюзник и партньор, каза Кенет Мертен

Посланикът на САЩ: Признателни сме на България. Най-доброто в отношенията ни тепърва предстои | StandartNews.com

* Много съм горд, че успяхме да доведем голяма група американски компании тук като потенциални инвеститори, каза Мертен

* Ние споделяме много общи ценности

* България постигна сериозен напредък в енергийната диверсификация

* Бих искал да мога да направя още, за да привлека повече туристи тук. Ще направим своя малък принос за насърчаване на туризма в България

* Работи се за включването на България в програмата за безвизово пътуване

Смятам, че през последната година преминахме през много неща. На първо място видяхме как България и Съединените щати работят съвместно по изключително добър начин. Това коментира посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мeртен по „Дарик радио”.

Той определи като важен момент 120-ата годишнина на дипломатическите отношения между двете държави. „Винаги е важно да се обръщаме назад, но моят поглед е твърде отправен към бъдещето и това, което предстои”, добави Мертен.

Посланикът направи равносметка за постигнатото заедно между САЩ и България през отиващата си година. „Успяхме да работим за подпомагане на модернизацията на Българската армия, много съм горд и че успяхме да доведем голяма група американски компании тук като потенциални инвеститори”, отчете Мертен.

Той поясни, че сега двустранната търговия възлиза на над 2 млрд. долара годишно. „Това е много. Наистина има и стабилно присъствие на инвеститори от САЩ в България, които създават работни места и възможности за хората. Очаквам с нетърпение да посрещна още американски компании в страната през следващите години. Това са някои от нещата, които сме постигнали заедно”, каза още посланикът.

„Когато две държави са съюзници и партньори, каквито са България и САЩ, имаме много неща, които да обсъждаме и върху които да работим и това е хубаво. Едно от нещата, които искаме да свършим тук, е да изразим своята признателност към България за партньорството и за това, че сте добър съюзник в НАТО, както и партньор с останалите държави членки на Европейския съюз и със Съединените щати. Ние споделяме много общи ценности. Това са нещата, към които се стремим”, подчерта Мертен. 

 

Според него България е постигнала сериозен напредък в енергийната диверсификация и в усилията си да премине от единствен доставчик към различни такива. „Смятам, че за всяка държава, включително България, да разполага с разнообразни източници на енергия и с разнообразни търговски партньори, е полезно и ценно. Що се касае до газа, България беше наистина способна да реши отлично проблема, когато „Газпром” прекъсна доставките на 27 април миналата година. С помощта на сътрудничеството и с другите партньори в региона, и със Съединените щати намери други източници на газ”, допълни посланикът.

„Сега имаме и газовия интерконектор между Гърция и България, който също предоставя все повече различни източници на газ не само за България, но и за целия централноевропейски регион. Това ще предостави добри възможности за България да спечели средства, да изгради своята собствена инфраструктура”, каза Мертен.

„България също така постигна добър напредък, като постави основи за модернизация на своята армия. Бяхме добри партньори в тази област. България през следващите години ще модернизира военното си оборудване Това ще бъде от полза не само за страната, но и за целия алианс на НАТО. Ние, както и украинците, сме много благодарни за това, което България имаше възможност да им предостави, докато те се намират в трудна ситуация. Това са само три от постиженията на България”, отчете той.

 

Мертен е убеден, че България има „ужасно много неща”, с които да се гордее. „Тя е член на Европейския съюз, който е най-голямата организация от този род в света. Той е един от най-сериозните икономически играчи глобално. България е част от НАТО. Алиансът също през тази година направи някои много важни стъпки. Ние препотвърдихме и подчертахме своите общи цели за колективна отбрана срещу външни заплахи. България е и красива страна. Бих искал да мога да направя още, за да привлека повече туристи тук. Вече посрещнахме много гости в България и цялото ни лято е запълнено от посетители, които ще ни гостуват. По този начин се надявам, че ще направим своя малък принос за насърчаване на туризма в България. Тук има много, с което хората трябва да се гордеят. Разчитам, че българите разбират и осъзнават това”, е мнението му.

От перспективата на САЩ, посланикът поясни, че са горди от партньорството през последната година, но и преди това. И поясни, че се работи за включването на България в програмата за безвизово пътуване. „През последната година особено много сме признателни за това, че успяхме да работим заедно в толкова тясно сътрудничество. Съдействаме си по редица въпроси, не само свързани с НАТО и отбраната. Стараем се да увеличим инвестициите, работим съвместно за включването на България в програмата за безвизово пътуване. Има още стъпки, които трябва да се направят в тази посока. Бих бил изключително щастлив това да се случи по време на моя мандат. Не съм сигурен, че ще успеем, но сме напълно отдадени на работата си с българските ни приятели да реализираме това или поне да стигнем възможно най-близо до тази цел в рамките на моя мандат. Но не мисля, че съм този, който трябва да коментира какво не е постигнато. Съсредоточен съм върху това, което сме постигнали заедно и съм много, много доволен”, коментира посланикът.

Той е убеден, че най-доброто в отношенията между САЩ и България тепърва предстои. „Смятам, че заедно можем да направим още повече, за да повишим просперитета не само на българите, но и на американците. Това е нещо, което наистина искам да видя. Наистина вярвам, че сме по-силни заедно. Късметлии сме да имаме България за свой съюзник и партньор. И ще търсим повече начини да направим още повече неща заедно, както в икономическата сфера и в обмена между хората, така и в отбраната. Гледаме към това, което можем да постигнем с общи усилия през следващата година”, заключи Н. Пр. Кенет Мертен.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
ВАНЧО
преди 4 месеца

НАТО НЯМА РАБОТА В ЕВРОПА.!!!!!

Откажи
Ноколчо
преди 4 месеца

Боклук си ти и нямаме нижда от кравария!

Откажи