Понеделник,

Посланик Гьокче: София и Анкара имат добри отношения

От: Администратор -
A
A
A

Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България. Категорично искам да заявя това, каза пред бТВ посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

Както преди 15-16 години турският парламент взе единодушно решение и постави нещата така, че Турция не би допуснала разширяване на НАТО преди България и Румъния да станат членки. Да задам един риторичен въпрос - във времето тогава смяташе ли някой това решение за намеса във вътрешните работи на България, каза още посланикът.

Категорично искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко, със съжаление чуваме подобно нещо. Турция не само е доказала, че е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС и затова, според мен, е доста жалко, че се развиват по този начин нещата.

Ето част от въпросите и отговорите на посланика, цитирани отБГНЕС:

Защо за Анкара е толкова важно лидерът на ДПС да се нарича Местан, а не Доган например?

Това е въпрос, на който предпочитам да не отговарям, защото това е точно вмешателство във вътрешните работи на България. Искам да поясня нещо – с цялото ми уважение Турция никога не е молила някой български политик да вземе страна по отношение на друга политическа или обществена фигура в България, каза посланикът. Никой не е оказвал влияние кой да бъде лидер на ДПС, категоричен беше посланикът.

Новата партия на Местан родена ли е в турското посолство?

Не, изненадан съм наистина да чуя подобен въпрос. Нито Турция, нито дипломатическите мисии на Турция се занимават с вътрешните работи на страните. Искам да го кажа ясно и отчетливо - не желая и не бих желал да коментирам какъвто и да било въпрос, който може да се изтълкува като вмешателство във вътрешните работи и може би това, което четете в пресата, не е задължително да е вярно, или част от него. Посолствата нямат редакции на вестници, не са собственици на електронни медии, заяви посланик Гьокче и допълни: "Нямам вяра на никоя медия, включително и най-познатите редакции и вестници в света и имам основателна причина за това, защото всяка медия, независимо дали е печатна или електронна, винаги има пристрастна гледна точка".

Има ли забрана Доган и Пеевски да влизат в Турция?

"Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека и имам причина за това. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Сега ме питате и го казвам пред цялата ви аудитория, нито мога да потвърдя, нито мога да отрека тази информация. Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос и се надявам по този начин аудиторията ви да бъде удовлетворена".

В коментар на публикацията за това, че целия елит на ДПС има забрана да влиза в Турция, над 130 души, Сюлейман Гьокче каза: "И аз прочетох това във вестника за първи път. И понеже съм го чел в медиите, бих желал да имам информация, но не мога да коментирам. Трябва да се обърнете към източниците от медиите, откъде са разбрали и кой е техният източник".

Посланикът каза, че никога не се е срещал с Ахмед Доган, нито с Делян Пеевски. С Лютви Местан се е срещнал наскоро. За рождения ден на Местан му е подарил броеница.

Защо Местан потърси закрива в турското посолство?

"Предпочитам да не правя коментар по този въпрос, защото тук не става въпрос за защита. Смятам че Местан винаги е отговарял на въпросите на медиите,така че мисля, че задавате въпрос, който е свързан пряко с вътрешните работи на държавата и ясно заявих, че не искам да се намесвам в това. На този въпрос вече е даден отговор от г-н Местан", коментира посланикът.

Той уточни, че не е предлагал помощ на Местан, срещнали са се за кратко на предварително уговорена вечеря и нещата се развиха по начина, по който всички вече знаят.

Парламентарната комисията за разследване на това дали Турция и Русия се намесват във вътрешните работи на страната ще влоши ли отношенията между България и Турция?

Смятам, че този въпрос трябва да бъде зададен на г-н Вигенин, аз много го уважавам и ако той казва подобно нещо, като бивш външен министър, вероятно има нещо предвид и трябва да му се зададе въпросът какво, каза Сюлейман Гьокче.

Според посланика отношенията между София и Анкара са много добри.

В коментар на изказването на Иван Костов, че трябва да бъде за персона нон грата Гьокче заяви: „Изненадан съм от такива коментари, може би е добре да се обърнете към Костов да поразшири мисълта си, не към мен. Всичко е доста жалко, жалко е да се чуват такива неща, толкова много, една цяла поредица от такива изявления и е доста неуместно, и не помага на двустранните отношения, на които и да е две държави".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички