Порязаха "Промяната". Кабинетът й отлетя, Рашков го загърби

ПП трябва да върне мандата

Порязаха "Промяната". Кабинетът й отлетя, Рашков го загърби | StandartNews.com

Парламентът поряза „Продължаваме промяната”. Без никакви разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от ПП проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане.

Вносител на проекта на декларация е номинираният за министър-председател Николай Денков и група народни представители.

Проектът на декларация бе отхвърлен с 63 гласа "за", 84 - "против" и 30 - "въздържал се". 

Оказа се,  че не всички депутати на ПП са подкрепили декларацията. "От 53 човека на ПП, едва 22 подписа. Господин Рашков например не го е подкрепил не се е подписал. От 53 от ПП, едва 49 подкрепиха. Когато излизаш с амбиция да работиш за държава, да я управляваш, поне си гарантирай дисциплина в партията", каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

В декларацията се предлагаха четири национални цели без никаква конкретика:

  • Развитие на конкурентна иновативна икономика.
  • Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото.
  • Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие.
  • Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. Видя се, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия - какви да са приоритетите на България в следващите години, каза Денков.

Според депутати от останалите парламентарни групи целта на декларацията бе ПП да обвини други, че не е успяла на състави правителство, защото още преди връчването на втория мандат стана ясно, че хората на Кирил Петков и Асен Василев нямат подкрепа за управление.

Според предварителните изявление на „Промяната” и Денков, ако няма подкрепа за декларацията, ПП ще върне мандата без да предлага правителство. Това трябва да стане понеделник или най-късно вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай