Попова: Незаконните СРС-та са пошлост

Попова: Незаконните СРС-та са пошлост | StandartNews.com

София. Незаконното използване на СРС-та е пошлост, "която не знам по какъв начин можем да преодолеем, за да въдворим порядък в обществото". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНР.

Тя припомни за работата си като министър на правосъдието в кабинета на ГЕРБ. Моята работа по Закона за СРС-та беше възложена тогава от министър-председателя, въпреки че по закон с този въпрос се занимава министърът на вътрешните работи. Аз в началото проявих недоумение защо министърът на правосъдието трябва да се занимава с този закон, но след това осъзнах, че министър-председателят не е сбъркал. И сега съм на това мнение – министърът на правосъдието трябва да се занимава със Закона за специалните разузнавателни средства, заяви Попова.

Резултатите от нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства са катастрофални за хората. Не може ние от сутрин до вечер да се занимаваме с това кой с кого е говорил, кой къде е ходил, категорична е вицепрезидентът.

Решението дали да отпадне доживотният затвор без право на замяна е основно политическо, но зависи и от това дали обществото е узряло или ще продължи да се държи към принципа "око за око, зъб за зъб", коментира още вицепрезидентът Попова. Според нея има нужда от много неща, за да бъдат хората успокоени. Важно е на разположение да имаме хора, запознати с науката криминология. Ние не използваме уменията, които имат българските специалисти по криминология. Тежестта на наказанието не е гаранция нито да направи сбъркалия по-добър, нито да направи тези, които са на свобода да извършат нещо лошо. Това е въпрос на ценностна система какво ще избереш – ценността на живота, или смъртта, свободата, или веригите, коментира Попова.

Въпреки че не съжалява, че е заема поста на "Дондуков 2", Маргарита Попова призна: България загуби от това, че моят екип не довърши мандата в Министерство на правосъдието. 

"Направихме чудесни предложения за изменения заедно с прокуратурата, със съда. Участваха и други представители на неправителствения сектор. За съжаление обаче нямаше последствия, не се внесе в парламента този проект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства, защото там бяха направени много разумни неща, които може би щяха да намалят възможността да попадаме или да ни вкарват непрекъснато в скандали с подслушванията. И аз дори се чудя защо хората в крайна сметка искат да разберат защо, защо това се прави. Това всъщност е проява на лоши нрави, на политически игри за дискредитиране на противника, или това е съзнателна дейност, за да се държи обществото в напрежение и в стрес и да се занимаваме с неща, които не могат да дадат образ на едно общество като демократично, нормално", обяни Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай