Помпат ли инфлацията новите мерки на властта? Говори Гечев

При БВП 140 млрд. лв. и общи разходи 57 млрд. лв. как 2 млрд. ще предизвикат инфлация

Помпат ли инфлацията новите мерки на властта? Говори Гечев | StandartNews.com

Мерките на четворната коалиция срещу кризата са това, което прави целият Европейски съюз. Без изключение - страните-членки на ЕС значително увеличиха бюджетните разходи като антиинфлационна мярка, изненадващо коментира депутатът от БСП Румен Гечев пред Нова телевизия.

„Растежът на доходите води до инфлация, ако изпреварва така наречената производителност на труда на един зает в икономиката. Или казано най-разбираемо - когато повечето пари, пуснати в обращение, нямат стоково покритие. Но в случая имаме”, подчерта той. 

Гечев смята, че 2 млрд. лева, предвидени за пакета от мерки, няма да предизвикат инфлация. „При БВП около 140 млрд. лв. и при общи разходи 57 млрд. лв. как 2 млрд. ще предизвикат инфлация”, попита депутатът.

Според него отстъпката от 25 ст. при горивата може да се окаже недостатъчна, ако ситуацията в Украйна се влоши и Европа предприеме неразумното, по думите му, решение да спре вноса на петрол от Русия. Тогава предвижда много по-висок скок в цените, отколкото предлаганите намаления.

Депутатът от БСП е категоричен, че намаленият ДДС за хляба ще бъде усетен от потребителите. „Чувам колеги, които са против диференциацията на ДДС и че това няма да доведе до резултат. В целия свят ДДС е диференциран. Мислите ли, че немци, французи и други са неразумни. Ние се връщаме към европейската практика”, подчерта Гечев.

Той обаче предупреди, че намалението в цената на хляба може да бъде изядено, ако цената на тока продължи да расте заради конфликта в Украйна. Гечев подчерта, че причината за инфлацията е скокът на цените на международния пазар на енергийните носители и на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай