Получаваме 4 млн. евро от Европа до декември

Получаваме 4 млн. евро от Европа до декември | StandartNews.com

София. Около 4 млн. евро ще получи страната ни до края на годината заради кризата с бежанците, научи "Стандарт". Междувременно еврокомисарят ни Кристалина Георгиева заяви пред БНР, че европейската помощ вече е факт. "Техническата помощ е в действие, финансовата е потвърдена по принцип, а материалната по механизма на гражданската защита е на път към България", заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Георгиева отказа да уточни размера на сумата за България.

Еврокомисарят заяви, че в момента се работи и по корекция на средствата за 2014 - 2016 г. заради променената обстановка с напредване на кризата. Притесненията в Еврокомисията били свързани с това доколко България ще може да усвои средствата за спешна помощ.

"През 2013 г. България е получила 15 млн. евро от Европейската комисия за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение", заяви още Георгиева. И изрази притеснение, че проблемът с бежанците се политизира "по един врещящ начин" от медии и псевдопатриоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай