Полицаите с 12 заплати, ако напуснат

Полицаите с 12 заплати, ако напуснат  | StandartNews.com

Обезщетението на МВР служителите при напускане на системата се намалява от 20 на 12 заплати. Това стана, след като депутатите приеха на първо четене на промени в Закона за МВР. Предложението на Министерски съвет бе подкрепено от 116 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ. БСП гласува против, а ДПС, АБВ и "Атака" с въздържал се.

Промените включват още намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 25 дни и отнемане на привилегиите на административните служители в министерството, т.нар. чантаджии. Правомощията на дирекция "Борба с организираната престъпност" се увеличават и вече ще отговаря за справяне с нелегално преминаващите емигранти и каналджийството. Пенсионирани служители на МВР ще подпомагат битката с битовата престъпност. Главна дирекция "Пожарна безопасност" става изпълнителна агенция. Въвежда се публичен регистър за получените дарения. За някои от охранителните дейности, които полицията сега извършва безплатно, вече ще се заплаща.

Соцдепутатът Красимир Янков се изказа остро срещу изваждането на част от административните услуги извън МВР. "Частна фирма ли ще издава вече личните ни документи", попита той. "Законът е първа стъпка в правилна посока", смята Настимир Ананиев (РБ). Въпреки това преди второ четене реформаторите ще внесат поправки - например, премахване на възможността при преназначаване на служител да пада и наказателно производство срещу него. Промени готвят и патриотите. Те са за затягане на контрола, а не рязане на социални придобивки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай