Политолози ни взеха за мезе! Колко пъти ще гласуваме тази година

Тази политическа криза се дължи на много дълбоки процеси, заяви Милен Любенов

Политолози ни взеха за мезе! Колко пъти ще гласуваме тази година | StandartNews.com

"Този път ще бъде много важно какво ще чува електоратът, а не какъв пиар ще използват политиците. Поне в 2 партии чух като цел редовен кабинет, но и постоянно действащ парламент - нещо, което прозвуча ужасяващо, но то наистина е много важна цел. Подобни цели имахме преди 32 години, когато строяхме демокрацията", заяви политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR..

Тя обърна внимание на ниската избирателна активност, като отбеляза, че само 30% от читателите на новинарските сайтове и издания обръщат внимание на политическите новини.

"Ако има нещо устойчиво в кризата, това са два политически субекта – ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Около тях могат да се сформират мнозинства, но устойчивостта може да се постигне, когато двата субекта се съберат. Институциите трябва да се възстановят. Трябва да се реставрира изгубената връзка между политика и общество. Няма значение кой е първи, ако избирателната активност е толкова ниска. Тогава е подкопан самият фундамент на демокрацията, защото президентът може да бъде овладян само ако бъде събран отново в конституционната си рамка", изтъкна Андреева.

Доц. Милен Любенов смята, че е твърде възможно да се състоят 3 пъти предсрочни парламентарни избори и тази година. Според него при голяма коалиция са възможни решения тогава, когато политическите субекти стоят на много ясни позиции и са изчистили себе си от имиджови щети, които могат да ги спънат. Той подчерта, че 50% от избирателите не одобряват коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"ГЕРБ загубиха 2 години от протестите през 2020 г., в които партията по някакъв начин можеше да покаже ново лице, можеше да се реформира, а не да се напомня отвън за корупцията в нейните редици. Ако Борисов се беше оттеглил от политиката преди няколко години, нещата можеха да се нормализират. Една партия не може да бъде само лидерска", категоричен е доц. Любенов.

Той добави, че ГЕРБ два пъти печелят избори и двата пъти не могат да съставят кабинет, а причината за това е, че те продължават да бъдат партия, с която останалите политически субекти не искат да разговарят.

"Вече не говорим за изолация на ГЕРБ. Можем да говорим за страх от ГЕРБ, защото ГЕРБ е коалиционен партньор, от който се страхуват, защото ГЕРБ трябва да изгражда вече коалиции с равнопоставени партньори и това е нещо ново за тях. Ако някой предложи изобщо кабинет с поименен състав и то не политически, това беше ГЕРБ. Тя демонстрира управленски капацитет без значение дали го харесват, или не", подчерта Андреева.

Тя отбеляза, че битката с корупцията не е битка на политици срещу Иван Гешев, а да се застане зад прокурорите и да се направят законите по-модерни, за да могат да се борят с корупцията.

"Тази политическа криза се дължи на много дълбоки процеси, свързани с това, което наричаме "завладяна държава" – държава, която е завладяна от олигархични структури, мафията, която е поставила свои лица и хора в почти всички институции, регулаторни органи, съдебна система. Това ще бъде много трудна битка и не по силата на само една политическа партия. Трябва да има много сериозна гражданска подкрепа", заяви доц. Любенов.

Той заключи, че колкото повече хора гласуват на предстоящите избори, толкова по-голяма е вероятността да се сформира правителство, защото това ще намали фрагментацията на парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай