Политоложка разкри защо вотът на недоверие няма да успее

Опозицията не може да стане говорител на социалните искания на миньорите

Политоложка разкри защо вотът на недоверие няма да успее | StandartNews.com

Опозицията в парламента не е алтернатива на сегашното управление и това е само една от причините защо внесеният от нея вот на недоверие към кабинета "Денков-Габриел" няма да успее. Това стана ясно от коментар пред НоваНюз на политоложката Цветанка Андреева.

„Опозицията не може да стане говорител на социалните искания на миньорите. Ако тя успее да стане техен официален говорител, тя ще състави и алтернатива на това управление. Не виждаме нищо подобно от опозицията”, категорична бе Андреева.

Тя обори думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че правителството няма алтернатива. „От една страна е прав – опозицията не излиза с управленски алтернативи. Алтернатива обаче винаги има и тя застрашава този, който говори така”, допълни Андреева.

Ситуацията с протестите на енергетиците е политически изгодна на опозицията за критики към правителството. Цялата власт е отговорна за ситуацията с неяснотите и силната социална цена, която трябва да се плати. Сектор енергетика не е просто бизнес, той засяга националната сигурност на държавата.

Социалните искания на протестите трябва да се разграничат. Трябват силни политици, които да преведат хората през „долината на сълзите”. Ако опозицията е достатъчно консолидирана и умна, може да предложи алтернатива. Там, обаче, виждаме само критика, обясни политологът.

Пеевски извади на светло политиката на ДПС, обясни тя политическата ситуация в страната. „Сигурна съм, че той познава проблемите в сектор енергетика, интересите, кой кой е”, каза тя.

Според политолога приносът на ДПС е не просто за оцеляване на правителството, а за осмисляне на това евроатлантическо мнозинство. „Тяхната принадена стойност е важна, защото колкото повече формации участват в преговорите с хората, засегнати в сектор енергетика, толкова по-здраво споразумение ще се изгради”, обясни Андреева.

Вотът на недоверие ще обособи разделителната линия между управление и опозиция в парламента. От една страна са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС като евроатлантици. Отсреща са по-скоро евразийски настроени фракции и партии, към тях прибавяме и президента Румен Радев и неговото „правителство в сянка” – неговите съветници в администрацията на президентската институция.

Относно проекта за конституционни промени политоложката каза, че съдебната реформа беше знамето на реформистките сили. „Беше като условие за оформяне на тази коалиция и съм изненадана, че до някъде, са толкова неподготвени”, посочи Цветанка Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай