Политолог срази твърдения за "граждански" протест

Трябва да убедим гражданите, че промяната е в техни ръце, а не в политически сили

Политолог срази твърдения за "граждански" протест | StandartNews.com

„Не стои естествено БСП да говори на протест, който е за връщане, за защита на демокрацията в България, след като нейният председател заяви, че демокрацията ни е отнела много. На Корнелия Нинова й предстои конгрес и всъщност възможността да покаже на българското общество, че има хората и лицата, и има желанието да се промени като партия и политическа посока. Дали тя ще успее да го направи, аз лично се съмнявам“, заяви в интервю за БНР политологът Христо Панчугов по повод продължаващите седми ден протести у нас и петия вот на недоверие към правителството.

„Вотът на недоверие на БСП има смисъл, само ако той бъде започнат като разговор за това как БСП си представя алтернативното управление на България", категоричен бе коментаторът.

"БСП демонстрира институционален подход към настоящата криза – тоест опита да покаже, че не е лишена от инструменти, чрез които да промени модела на управление на България - нещо, в което не вярвам", посочи още политологът.

Според Христо Панчугов сега гражданите имат проблем с доверието, с политическия модел и смятат, че всички български политици в момента олицетворяват този модел. Според политолога проблемът е да се намери подход и начин да се започне разговор за това как се променя този модел. Този разговор трябва да се води с гражданите, които са на улицата, посочи той.

„Ние видяхме доста лица последните шест дни на протестите. И въпреки опитите да се покаже, че това са платени протестиращи, това изглежда адски несериозно. Въпросът е тези лица да не последват примера на протестиращите от 2013 година, да не се опитат дори да проведат политически разговор, да паднат в клишето как протестът е граждански и не е обвързан с политически интереси. Не, този протест не е граждански, той е политически по дефиниция и трябва да произведе друг разказ как се управлява България. Силно се надявам, че има такъв шанс", заяви Панчугов.

"Трябва да убедим гражданите, че промяната е в техни ръце, а не в някакви определени политически сили. Макар че няма как да избегнем факта, че всичко това беше провокирано от инициатива на една от политическите формации у нас. Но тези политически формации не просто трябва да извлекат дивиденти от това, а да започнат истински разговор за промяна, отбеляза в анализа си политологът.

Според Панчугов от ГЕРБ не са очаквали тези протести.  „Реакцията, която ние наблюдаваме сега, е упорство. Тя не е опит просто Борисов да изкара мандата докрай. Тя е изненада от това, че българското общество истински може да се противопостави на този модел на управление“.

В тази ситуация се вижда, че прокуратурата не е безпристрастен играч и не е институцията, която трябва да запази върховенството на закона, а вместо това употребява ситуацията политически, смята Христо Панчугов.

„Протестите няма да продължат дълго, но тази енергия няма да се изчерпи просто така. Смятам, че е неизбежно да има оставка. Това може да бъде на правителството като цяло и на Бойко Борисов като министър-председател. А иначе институцията е такава, че главният прокурор е недосегаем за следващите 7 години и аз смятам, че той няма да си подаде оставка“, прогнозира политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай