Политолог разкри кой трябва да получи третия мандат на всяка цена

Групата на Слави е наясно, че танцува последен сезон в парламента и в голямата политика

Политолог разкри кой трябва да получи третия мандат на всяка цена | StandartNews.com

Има само една пълноценна възможност за създаване на второ правителство в този парламент – връчване на мандата на "Демократична България" (ДБ), защото е успяла да си изработи "най-много валенции в различни посоки". Това обяви в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Предвид трите реалистични възможности – мандат на ДБ, на БСП или на "Има такъв народ" (ИТН), единственият по-разумен шанс да се случи е с ДБ", категоричен е Минчев.

Поемането на мандата от БСП ще означава и много очевиден знак каква външна политика ще води следващото правителство, смята политологът. "БСП категорично иска да остане на власт, тъй като при следващо раздаване нейното участие във властта не е гарантирано, меко казано", обясни той.

По думите му "групата на Слави е наясно, че танцува последен сезон в парламента и в голямата политика, и начинът, по който танцува, не е особено приличен, поради което очевидно са готови на някакви компромиси".

Единствената от четирите формации, която не е сигурна, че иска правителство, е "Продължаваме промяната" (ПП), изтъкна Огнян Минчев.

Заради компромисите ПП са загубили радикални поддръжници, които са се надявали, че "техните любимци ще направят революция". След отстраняването на Никола Минчев и успешния вот на недоверие обаче ПП са възвърнали съществена част от радикалната си подкрепа, защото са играли твърдо по няколко направления, включително за изгонените 70 руски дипломатически сътрудници, допълни той.

Политологът вижда неохота за участие на ПП в ново правителство в тази парламент. "Видяха как в социологическите сондажи как чудотворно се възстановява техният рейтинг. Те се колебаят твърде много дали им е необходими второ правителство в този парламент или бързи избори, които да циментират тази нова подкрепа, която започна да приижда от радикалните им привърженици", посочи Огнян Минчев.

Следващото служебно правителство външно ще бъде по-хрисимо, по-кротко, но ще бъде правителство на президент, който отново разполага с неограничена власт, прогнозира анализаторът.

Запитан има ли външно акуширане за създаване на редовно правителство сега или се мисли по-скоро за евроатлантическа коалиция след изборите, Минчев коментира: "Всички тези приказки са твърде раздути през българския комплекс за малоценност, че не сме в състояние да се справим, оставени на самите себе си. На нас винаги ни трябват големи и малки братя, които да ни побутват, да ни насочват, ако трябва и да ни нашамарват."

"Вървим в посока, в която стъпка по стъпка старите партии на статуквото, които бяха делегитимирани с протестите от 2020 г., постепенно ще се връщат в легитимна позиция. Ако никой не е в състояние да коригира това, което те са правили, докато са били на власт, тяхната релегитимация ще бъде още по-лесна и още по-бърза. Не е от полза на никого да поддържаме дългосрочно подобна пропаст между едната и другата част от политическите сили, от политическия спектър в България. Това радикално стеснява и възможностите за управление на страната. Трябва да управляваме страната. След това идват съображенията кой е за статуквото, кой е за промяната", подчерта Огнян Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай