Плевнелиев: "Южен поток" е важен за страната ни

Плевнелиев: "Южен поток" е важен за страната ни | StandartNews.com

София. Проектът „Южен поток" е важен за България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата му с президента на Унгария Янош Адер. Държавният глава изтъкна две условия за построяването на проекта- да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България.

За целта България е предоставила възможност на Еврокомисията да преговаря с „Газпром", за да бъде постигнат консенсус по спазването на третия либерализационен пакет, обясни Плевнелиев, цитиран от бТВ. За второто условие държавният глава обясни, че имаме подписан договор за разходите по строителството на „Южен поток", но няма споразумение за приходите от него.

От своя страна президентът на Унгария Янош Адер даде пример с Германия и „Северен поток". Той обясни, че този проект е бил изграден с цел независимост от всички политически проблеми и кризи, за да може Германия безпрепятствено да получава газ.

Реализацията на "Южен поток" е нужна, независимо, че това би могло да доведе до негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт, каза Янош Адер.

„Това не е цел само на българското или на нашето правителство. Целта е всички държави и техните граждани да получат газ в необходимите количества, за да могат да се развиват икономиките си", коментира унгарският президент.

Диверсификацията е много важен проблем, като целта е в България и Унгария да бъдат проучени всички възможности за доставка на енергия. Така икономиките ще се успокоят и ще бъдат независими от кризи, терористични и други атаки.

„Освен това, цялото стопанство, базирано на използването на газ, ще има основи да се развива", добави още Янош Адер.

Днес двамата президенти ще участват в програмата от втория ден на международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето". Той е част от кампанията „25 години свободна България", под патронажа на Росен Плевнелиев.

Президентите Плевнелиев и Адер ще говорят за опита на България и Унгария в демократичния преход на двете държави. Сесията от конференцията е на тема „Пътят към демокрация: Уникален опит или опит, който може да се предаде".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай