Плевнелиев: Ще свикам КСНС за Сирия, но чакам момента

Плевнелиев: Ще свикам КСНС за Сирия, но чакам момента | StandartNews.com

София. "Готов съм да свикам заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), следя внимателно ситуацията в Сирия и ще преценя кога е добрият момент, за да бъде свиканo това заседание", обяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев на въпрос - дали ще свика заседание на КСНС заради ситуацията в Сирия.

Плевнелиев подчерта, че позицията му по отношение на кризата в Сирия е съвпаднала изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама.

„Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Необходим е обаче и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална или пък на два часа път със самолет от нас. Тя може да се превърне и в глобална криза", отбеляза Росен Плевнелиев.

По думите му, трябва да бъдат провеждани дебати по темата и в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори.

"Българските институции трябва да адресират проблема с бежанската вълна и това е изцяло в компетенцията на изпълнителната власт", коментира още Плевнелиев по отношение на бежанската вълна заради кризата в Сирия, която влиза в страната ни.

„Приветствам - правителството да доведе до ефективни резултати взетите решения на Съвета по сигурността към Министерски съвет", подчерта президентът и отбеляза, че създадените два оперативни щаба трябва да започнат сериозна работа относно бежанците, които влизат в България.

„Държавата изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на бежанци", коментира Плевнелиев.

По думите му, броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява, което може да се превърне в тенденция със сериозни цифри.

"А това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка. Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва", подчерта президентът.

Според него – не е правилно това, което се направи, като бързи промени на парче, някъде в парламента, без обществен консенсус, без извикани експерти, без неправителствени организации.

„Казвам го на цялата нация и искам да се върнем към правилния подход, а именно към постигнатия консенсус на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за промените в сектор сигурност от 2012 година", отбеляза Плевнелиев.

Той отбеляза, че е бил горд, когато именно на това заседание и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и „Атака", и Синята коалиция и всички институции са казали – „Така го правиме".

„Приехме декларация, прочетох я пред цялата нация, и бях най-гордият и щастлив президент, защото КСНС, през много дълги години, беше инструмент за политизиране и свършваше с пресконференция, дадена разделени едните и другите на стълбите в президентството. И когато всички, през 2012 година, слязохме заедно и дадохме обща пресконференция, показахме на нацията, че консенсус е възможен, когато става въпрос за сигурността на българските граждани. Това беше едно високо отговорно постижение на българската държавност", посочи Росен Плевнелиев.

По думите му обаче - в последните месеци подходът се променя.
„За това носят отговорност и предишните управляващи, които си бяха поставили срок до април 2013 година пакетът от закони в сектор „сигурност" да бъде приет. Това обаче не се случи", коментира президентът.
Президентът Росен Плевнелиев участва в официалната церемония по откриването на новата учебна година във военна академия „Георги С. Раковски" в столицата.

Президентът Плевнелиев участва в официалната церемония по откриването на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски" в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай