Плевнелиев потвърди: 25 май е датата за евровота

България е европейски шампион по пилеене на енергия

Плевнелиев потвърди: 25 май е датата за евровота | StandartNews.com

София. „Изборите за Европейски парламент в страната ще се проведат на 25 май. Нека има отговорна честна кампания, нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание и гражданите.

 

"ЕС е уникален проект. ЕС е работилница за идеи, той е платформа за развитие, двигателят за европейска интеграция работи. Вижте промяната в нашия регион. Заслужва си да се отнесем сериозно към дебата", посочи още държавният глава.

 

Отсега е видно, че предизборната кампания ще бъде тежка и изострена. Чрез компромати не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Недоверието към институциите е синдром, но е преодолим – зависи от всички нас. Страната се намира в комбинация от кризи и социалният мир може лесно да бъде нарушен. Популизмът, агресията са най-сигурният път към бедността", добави президентът Росен Плевнелиев.

 

Най-доброто средство, което ще доведе до добри резултати, е пряката демокрация, затова инициирах референдум за изборните правила.  „За съжаление, това предизвика силен отпор. Чуха се пропагандни и несъстоятелни доводи. Всеки, който твърди, че да питаш народа си е противоконституционно показва само своето отношение към демокрацията. Младата ни демокрация се нужда е от много по-често провеждане на референдуми. Подкрепям провеждането на референдуми по време на всякакви избори", заяви президента.

 

Той посочи, че не споделя разбирането, че така ще се размие европейският" дебат. Българският народ е достатъчно напред в демократичното си развитие и е в състояние да направи повече от един съзнателен избор. Независимо какъв е резултатът от даден референдум той е успех за демокрацията. Пряката демокрация има смисъл. Така се повишава доверието в институциите", каза още в обръщението си президентът Росен Плевнелиев.

 

Ситуацията в Украйна показва колко важна за Европа и света е интеграцията. България трябва да даде своя принос за развитие на съюза и мира. България е важен фактор в региона", каза Плевнелиев.

 

„Народът на Украйна има право сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни избори. ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици. Ако се стигне до ескалация, ще свикам Консултативен съвет за национална сигурност", заяви той.

 

„Важността на пенсионната реформа е безспорна. С приетото временно спиране сме свидетели на опасна крачка назад. Реформата в здравеопазването е голямо предизвикателство. Реформата в спешната помощ може да бъде въведена до края на годината. Членството в НАТО дава сигурност и предполага създаване на добре въоръжена армия. Няма да подкрепя подхода на законотворчество към сектор сигурност. Настоявам за публичност и открито обсъждане на конкретните закони", подчерта Плевнелиев.

 

„Достигнахме срамното 100-но място в класацията на „Репортери без граници". Необходими са мерки за регулация. Време е за широк обществен дебат, приемане на Закон за медиите, за да се преодолеят очевидните недостатъци в системата", добави Плевнелиев.

 

ДКЕВР трябва да се превърне в независим регулатор – това смислено и отдавна чакано решение може да се превърне в реалност с промени в Закона за енергетиката. България е европейски шампион по пилеене на енергия".

 

„Решението е енергийна ефективност навсякъде. Вместо само да констатираме как българските села се обезлюдяват, нека да дадем шанс на хората да си сменят дограмата, фасадата и покрива. Една от най-сериозните заплахи за националната сигурност е енергийната зависимост. Благодарен съм, че три поредни правителства полагат усилия в посока енергийна диверсификация. Необходими са спешни действия за изграждане на конекторите с Гърция, Сърбия, Турция", посочи президентът Плевнелиев.

 

Той подчерта, че има политически консенсус по ускореното изграждане на базистна инфраструктура. Росен Плевнелиев заяви, че приоритетни са автомагистрала „Струма", „Хемус", тунелът под Шипка. „Най-бедните български региони са тези, които са изолирани. В Южна България има повече работа, повече туристи, повече доходи. Седемте български магистрали могат да бъдат изцяло завършени до 2020 г.", посочи президентът.

 

Важно е политиците да преодолеят изкушението и да гарантират независимост на българските магистрати. „Предстоят ключови назначения, трябва да ги направим публични по европейските критерии и стандарти. Недопустимо е номинацията да става за часове или дни, нека променим подхода", заяви Плевнелиев. Относно състоянието на медийната среда в България, президентът посочи, че от няколко години състоянието й се влошава прогресивно.

 

Той определи 2013 г. като година на извънредна нестабилност и липса на реформа. „Надявам се предстоящите европейски избори да не станат причина за допълнително забавяне на важни реформи, защото избори ще има и занапред, но проблемите няма да ни чакат", каза още Росен Плевнелиев.

 

Чрез консултациите, създаваме механизъм за сътрудничество и дебат, и намиране на решение на важни за нациите въпроси.

 

„Въпреки тежката конфронтация, парламентарните сили загърбиха политическото противопоставяне по някои важни въпроси и създадоха надпартиен консенсус. По време на КСНС проявихме разбиране. Членовете на КСНС се обединиха около споразумението за партньорство с Европейската комисия, което предстои да бъде подписано трябва да съответства с Националната програма за развитие на България 20-20", заяви Плевнелиев.

 

България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, осигурени с консенсус. Програмата 2020 ще се изпълнява от няколко правителства", добави президентът.

 

„На консултациите дебатирахме по 9 важни теми – доходи, заетост и растеж. Шеста година българската икономика боксува. Най-потърпевши са българските домакинства и малките и средни предприятия. Бедността, безработицата и липсата на икономическа перспектива са посочени от българите като най-остри проблеми. Когато обещанията останат неизпълнени, генерират поредна доза недоверие към политиците. Отново ще се обещава", заяви държавният глава.

 

„Нестабилността пречи на икономическото възстановяване. Данъчната политика трябва да бъде прогнозируема. Добро решение е въвеждането на дуална система в образованието. Така ще се изгради тясна връзка между образованието и пазара на труда", посочи Плевнелиев. „Безработицата сред младите хора води до нестабилност в обществото и липса на перспектива. Няма много време, за да реагираме", каза той.

 

Той разясни, че има съгласие по отношение на земеделието, туризъм, информационни технологии. Необходима е по-добра бизнес среда и ефективна подкрепа на малките и средните предприятия. „Малките и средните предприятия и износът трябва да се подкрепят. Необходимо е да им помогнем да създават контакти с чуждестранни партньори", заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Стандартизирането на обществените поръчки противодействат на корупцията. Когато се управлява публично няма какво да крием. 

„Комуникационна система 20-20 ни трябва, освен Национална стратегия 20-20. Работещи институции, административна реформа ни трябват. Важно е да се осъществи решителен пробив в електронното управление в интерес на гражданите и бизнеса. Ефектът ще бъде огромен. Българите ще повярват отново в държавата си и, че тя работи в техен интерес. Ще се създава отношение на прогнозируемост и доверие между граждани и държава", заяви президентът.

 

„2013 г. премина под знака на активното гражданско общество за защита от монополите. Тежкото състоянието на сектор енергетика налага проверка пои всички звена по веригата. Изводите за България са свръхпроизводство на електрическа енергия при занижено потребление. Липса на прозрачност при управление на държавни активи, липса на независимост и прозрачност на държавния регулатор", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай