Плевнелиев: Народът е този, който определя посоката

Рединг: Трябва да отидем при гражданите

Плевнелиев: Народът е този, който определя посоката | StandartNews.com

София. "2013 година е годината на европейските граждани, те трябва да знаят своите права и да ги пазят", заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия с граждани за бъдещето на Европа и бъдещите законодателни инициативи, в която участва и зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг.

"Това е годината и на българското гражданско общество, годината, в която българите излязоха, за да променят и да зададат дневния ред на институциите и политиците", каза президентът.

„Позволете ми да благодаря на комисар Рединг за нейната великолепна инициатива, която събира европейските граждани от всички кътчета на Европа за дебат. В България ври и кипи, гражданите са на улицата, те искат, имат мнение, те задават посоката, и затова няма нищо лошо днес да има такъв дебат", добави Плевнелиев.

"Днес основното задължение на политиците е да чуем, нищо повече, да чуем вас, вашия дневен ред, народът е този, който посочва посоката, този, който изисква и очаква. Аз благодаря на тези, които са на улицата, на тези, които са на работа, на тези, които не протестират, но имат мнение", заяви Плевнелиев.

"Благодаря за шпалира, с който ме посрещнахте отвън. Благодаря на всички тук за положителното чувство, тази енергия на хората, които искат да променят бъдещето си към по-добро", започна срещата зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг на дискусията, съобщи БГНЕС.

Тя каза, че иска да изслуша гражданите. „Трябва да отидем при гражданите и да дадем възможност те да се изкажат, а ние политиците да отговорим на въпросите. Тази година успяхме да организираме диалог в много държави, например - в Гърция, Португалия, Ирландия, в трудни места. Това, което чух там е силната воля на гражданите да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема и тя като част от себе си", изтъкна еврокомисарят.

Гражданският диалог със зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг се провежда при засилен интерес в залата на Военния клуб. Присъстват представители на различни граждански организации. Гражданският диалог ще се проведе по три теми – Икономическата криза, Права на гражданите, Бъдещето на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай