Плевнелиев: Армията изпълнява достойно своите задължения въпреки трудностите

Плевнелиев: Армията изпълнява достойно своите задължения въпреки трудностите | StandartNews.com

Въпреки трудностите Българската армия изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейският съюз по един достоен начин. Връчваните отличия и пагони днес са обективна оценка за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени, които достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в различни мисии и операции на няколко континента. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който днес награди офицери с висши военни звания.

"В духа на добрата традиция и в навечерието на големия християнски празник Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия със задоволство изпълнявам конституционното си задължение и право на върховен главнокомандващ на въоръжените сили да връча пагони на удостоени с висше военно звание офицери", каза държавният глава в своето слово, цитиран от БГНЕС.

Върховният главнокомандващ удостои със званието "генерал-лейтенант" заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов. Плевнелиев връчи на началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Николай Петров пагони на "генерал-майор". Началникът на Военната академия "Георги Сава Раковски" контраадмирал Митко Петев е назначен на длъжността командир на Военноморските сили, считано от 30 юни. От същата дата поста на началник на ВА "Г. С. Раковски" ще заеме досегашният началник на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Тодор Дочев. Бригаден генерал Дочев беше повишен в звание "генерал-майор". Полковник Пламен Богданов беше назначен за началник на НВУ "Васил Левски" със звание "бригаден генерал". По време на церемонията президентът Плевнелиев отличи контраадмирал Димитър Денев с орден "За военна заслуга" първа степен.

"Връчваните отличия и пагони днес са обективна оценка за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени. Въпреки трудностите Българската армия изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейският съюз по един достоен начин. Българските военнослужещи, които са били или са ваши подчинени достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в различните мисии и операции на няколко континента. Пожелавам ви крепко здраве, твърдост, енергия и бодрост и много професионални успехи в изпълнението на отговорните задачи, с които сте призвани да се справите", каза президентът.

"Това е признание и висока оценка за вашата досегашна дейност и личните ви качества. Същевременно е израз на увереност, че вие сте военнослужещите, които са достойни да поемат отговорността за командването и управлението на формированията от Българската армия и Висши военни училища", каза още Плевнелиев на военнослужещите.

"От една година Военномедицинската има ново ръководство. През 2014 година бригаден генерал проф. Николай Петров оглави едно от най-големите медицински учреждения в страната и единствено за армията. Поемайки длъжността той също се изправи пред големи предизвикателства. Вече са налице категорични знаци за финансова стабилизация, оздравяване на академията и редуциране на натрупани стари задължения", заяви президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай