Пленумът бламира Нинова за прегласуването

Тя не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото "на подпис" решение за датата на прекия избор и конгреса.

Пленумът бламира Нинова за прегласуването | StandartNews.com

Председателят на БСП Корнелия Нинова не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото "на подпис" решение за датата на прекия избор и конгреса. За сметка на това Националният съвет прие предложението на Георги Пирински за доклад и дискусия по насрочването на прекия избор и конгреса.

Въпросът за легитимността на предстоящия пряк избор се очаква да бъде в центъра на събитията днес.

 Според недоволните от стила на управление в БСП въпроси от най-висока важност не могат да се взимат неприсъствено.

Гласуванията в съвета са своеобразно преброяване на подкрепата за Корнелия Нинова и тази за опозицията.

Отчетно-изборната кампания в БСП беше спряна заради ограниченията, наложени поради епидемията от коронавирус.

В края на май беше взето решение на подпис прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП да се състои на 26 септември, а 50-ият конгрес на партията - на 10-11 октомври в НДК.

Има четири въпроса, които Националният съвет на БСП трябва да реши, след като близо четири месеца не сме се събирали. Първото е как възобновяваме протичането на отчетно-изборната кампания, провеждането по спокоен и демократичен начин на прекия избор и на конгреса на БСП, коментира президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев на влизане на "Позитано" 20.

Депутатът от "БСП за България" Красимир Янков, който е кандидат за лидер на БСП, поиска прекият избор на председател и конгресът да бъдат изтеглени в началото на септември.

Срокът трябва да бъде съкратен. През октомври, както е предложила Корнелия Нинова, е недопустимо, при положение че очакваме или предсрочни парламентарни избори, или редовни, коментира той.

Националният съвет трябва да реши днес и за стартирането на подписка за оставка на правителството. Според Красимир Янков тази идея подхожда повече на извънпарламентарна партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай