Плашат ни с наказание заради "златни паспорти"

Еврокомисията очаква отговор от българските власти в срок от един месец

Плашат ни с наказание заради "златни паспорти" | StandartNews.com

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура срещу България, ако прецени за необходимо и ако нашата страна не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. "златни паспорти".

Той отбеляза пред Европейския парламент, че тази седмица комисията е изпратила писмо до България по този повод. Комисията очаква отговор от българските власти в срок от един месец.

Законодателството на България, Кипър и Малта позволява срещу инвестиции между 800 000 и два милиона евро да бъде издаден паспорт на чужденец. Тази седмица ЕК предприе наказателни процедури срещу Малта и Кипър.

Предприемането на наказателни процедури е крайна мярка, която се прилага след дългогодишни политически преговори, отбеляза Рейндерс. Европейските ценности не са за продан, за съжаление това не е очевидно във всички държави, добави той.

По неговите думи схемите за предоставяне на гражданство или право на престой в ЕС от години тревожат европейските институции заради опасностите за сигурността, за корупция и пране на пари. Постоянно поставяме въпроса пред съответните държави с настояване да прекратят тези действия, заяви еврокомисарят. Той отбеляза, че е нарушение на европейското законодателство предоставянето на гражданство на човек, който няма връзка с държавата, издаваща паспорта.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) заяви, че по-важен е въпросът за "подмяната на европейското население чрез вкарване на мигранти от Африка и Близкия изток, наричани за политическа коректност "бежанци"". Най-големият проблем не са няколко случая на купени паспорти, а че има хиляди престъпници, бойци на терористични организации, които идват маскирани като мигранти и бежанци, добави той.

По данни на ЕК, освен трите европейски страни, които "продават" гражданство, в ЕС 19 държави прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай