План Б за кабинета. Топ политолог с гореща прогноза

сценарият ГЕРБ да получат подкрепа на ИТН, ДПС и някой друг звучи по-реалистично

План Б за кабинета. Топ политолог с гореща прогноза | StandartNews.com

"Или ще вървим към план Б, или към избори." Това мнение изрази пред БНР политологът Лидия Даскалова.

ГЕРБ иска да измие образа си и да отвори нова страница в политическата си история. ПП заявиха, че ще бъдат различен модел. Би било странно, ако се стигне до някаква коалиция между тези две политически сили, а и на каква цена, смята тя. Според Даскалова сме наблюдавали разиграване на топката между първата и втората политическа сила, а първата да казва на втората да предложи кабинет е "интересен ход", който според нея обаче не е довел до нищо.

Единственият шанс е ПП-ДБ да бяха преглътнали множеството различия, които имат с ГЕРБ, но с цената на какъв компромис, посочи Даскалова.

"Не вярвам те да са имали огромното желание да се осъществи тази коалиция."

Лидия Даскалова изрази предположение, че подобна коалиция не би била дълготрайна и би последвала съдбата на последното редовно правителство на Кирил Петков. По-неприемливи партньори за БСП сега са ПП-ДБ, отколкото дългогодишните им опоненти от ГЕРБ, отбеляза още тя.

"Може би в момента сценарият ГЕРБ да получат подкрепа на ИТН, ДПС и някой друг звучи по-реалистично, но защо трябваше да минаваме през всичко това? Защо това не стана досега? Защо трябваше да минаваме през 2, 3 или 4 избора?"

Лидия Даскалова не изключва "някакъв ход да се промени фокусът на избирателя", на хората да им писне, обществото да се измори и накрая да се съгласи на каквото и да е.

Политиците не са наясно какво ще произтече от цялата тази игра на политика между тях, обобщи Даскалова в предаването "Преди всички". По думите ѝ "нашата политика няма никаква предсказуемост, защото е изключително безпринципна".

Не може партиите да бъдат някакъв флуид, който да се нагажда според това какво харесва обществото, подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай