Питат в парламента "Атака" за Брюксел

Депутатите решават да дадат ли на етичната комисия скандала със Сидеров

Питат в парламента "Атака" за Брюксел | StandartNews.com

София. Скандалът с депутатите от "Атака" в брюкселския ресторант "Къщата на лебеда" се пренася в родния парламент. В сряда се очаква хората на Волен Сидеров да са в пленарна зала, след като миналата седмица отсъстваха заради командировката си в Белгия. А депутатите да наваксат с дневния ред, като първо гласуват отложения вот на недоверие, а след това и поисканата от ГЕРБ оставка на председателя на парламента Михаил Миков.

От администрацията уточниха, че точките по тази пленарна седмица ще са останалите от миналата, когато ГЕРБ не влязоха в зала заради отсъствието на "Атака". Избраници от БСП, ДПС и ГЕРБ във вторник коментираха скандалното поведение на националистите в емблематичната луксозна брюкселска кръчма. И еднозначно заявиха, че поведението на колегите им депутати следва да бъде коментирано в парламентарната етичната комисия.

"Засега нямам информация да е постъпило официално искане, но ще разговарям с колегата Павел Шопов, ще се видя с него", заяви за "Стандарт" шефът на комисията по етика и вероизповедания в Народното събрание Пламен Славов.

От "Атака" вече няколко пъти отрекоха да е имало какъвто и да е проблем в Брюксел. Но от персонала на заведението разказаха как атакистите се почерпили солидно и дори в един момент сервитьорите се принудили да им спрат алкохола. А след това избраниците пробвали да се изнижат един по един, без да платят сметката.

Неофициално и от ДПС, и от БСП признаха, че хората на Сидеров са за етичната комисия, тъй като са уронили имиджа на Народното събрание. А от ГЕРБ коментираха, че засега няма да пускат сигнал, за да си проличи тройната коалиция между ДПС-БСП-"Атака".

"Проблемът е, че поведението на атакистите е укоримо морално, но трудно можем да се хванем за конкретен текст, по който да им търсим отговорност", коментираха във вторник членове на комисията по парламентарна етика. В началото на този парламент депутатите гласуваха изрично поправка в правилника и от комисията, оглавявана от Сидеров, за правата на човека, махнаха етиката.

В началото на 2010 година националист номер 1 влезе в информационния обмен със скандал на летището във Франкфурт. Депутати умуваха дали може да се отправи питане евентуално към външния министър Кристиан Вигенин, който да докладва за инцидента по дипломатическа линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай