Петър Стоянов каза защо трябва да сме в добри отношения с македонците

Връхната точка на българския патриотизъм е веднага след Балканската война, каза той

Петър Стоянов каза защо трябва да сме в добри отношения с македонците | StandartNews.com

45 години след Втората световна война "Македония" беше почти забранена тема. Чак в края на комунистическия режим започна да се говори сравнително спокойно на тази тема - така президентът Петър Стоянов в периода 1997-2002 г. коментира в ефира на БНТ отношенията между България и Северна Македония.

По думите му, това е една закъсняла реакция у нас у хора, за които дълги години тази тема е била табу.

"И сега разбират в каква голяма степен ние сме свързани исторически. Слава Богу не се стигна до никакви сблъсъци, благодарение на службите на двете страни. Всъщност с малки изключения, но тепърва ще се види", добави Стоянов.

Според него през последните месеци продължаваме да се надпреварваме във ваденето на доказателства за македонските корени на днешните граждани на РСМ.

"И тук няма какво да спорим, защото го знаем. За да отстояваме своята историческа истина, най-важното условие е да имаме добри отношения с гражданите на РСМ", посочи още Петър Стоянов.

"Големите патриотични цели се постигат не само с план, не само с емация, а с интелигентност и търпение. Връхната точка на българския патриотизъм е веднага след Балканската война. Националният патриотизъм е такъв, че не дава възможност на политиците да вземат трезво решения", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай