Четвъртък,

Петър Москов с разкритие за Касата. Скочи на премиера

От: СТАНДАРТ -
620
Петър Москов с разкритие за Касата. Скочи на премиера
A
A
A

Разкритие за Здравната каса направи в ефира на бТВ бившият здравен министър Петър Москов. С решение на НЗОК всички ние, болниците, които се борехме с ковид-кризата, все едно не сме работили. Моята болница „Света Анна” губи от това 700 000 лв., „Пирогов” – милион и 700 000 лв., възмути се Москов. И настоя премиерът Кирил Петков спешно да вземе мерки.

"Болницата във Враца е унищожена от много години, защото в двора ѝ беше допуснато да има частна болница и това е основната причина да се случва това. Години наред, благодарение на политика на НЗОК и на държавата, там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена дейност да излезе в частната болница, а тя да остане само на Спешното отделение и на слабоплатени неща", коментира Петър Москов трагедията, при която 43-годишна жена почина на стълбите на болницата, защото не носеше личната си карта.

„В момента политиката на НЗОК е същата към големите държавни болница, като към това, което се случваше години наред във Враца. И рискът спешните отделения на „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ да се превърнат като тази във Враца е реален в средносрочен аспект“, добави лекарят.

По думите му една система, за да е работеща и ефективна, се управлява не на базата на добри пожелания, а на базата на протоколи, организация и контрол за спазването на тези протоколи и организация.

„В медицинския стандарт „Спешна медицина“ пише, че всички пациенти, попаднали на територията на Спешно отделение, подлежат на медицински триаж. Такъв се извършва в помещението или в зоната за медицински триаж, а такова помещение във врачанската болница не видяхме", коментира още Москов.

"Пациенти попадат в триажната зона като самонасочили се през входа амбулаторни пациенти или със съдействието на Спешна помощ. Т.е. разказът, че ако някой е дошъл с линейка, той е спешен, а друг не е, противоречи на стандарта. След извършването на медицински триаж се пристъпва към снемане на пациентските данни за регистрация. Това е точно обратното на това, което е направено там“, обясни още бившият здравен министър.

„Спрямо нормативната уредба дейността на Спешното отделение е незаконосъобразно. Отговорността за това носи директорът и ръководството на болницата, защото в тяхната длъжностна характеристика пише, че те носят отговорността за организацията на дейността и за спазването на нормативните документи – не е момичето на гишето, не е спешният екип, който е дежурил там“, заяви Петър Москов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички