Петър Чобанов посочи капаните в бюджета

Растежът е надценен, каза депутатът от ДПС

Петър Чобанов посочи капаните в бюджета | StandartNews.com

В момента имаме повече приходи благодарение на инфлацията. Очакванията на Института по икономика и политики в УНСС, който наскоро публикува годишния си доклад, е че тази година може да наблюдаваме двуцифрена инфлация. Това заяви народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш министър на финансите, в интервю за бТВ. Тази инфлация е добре за бюджета – носи повече приходи и бюджетът тази година може да си позволи повече разходи. Но, когато следващите години инфлацията спадне, тези приходи ще намалеят, естествено, а разходите, когато са стигнали едно високо ниво, не са гъвкави в обратната посока – надолу. Това означава по-големи дефицити в бъдеще и по-големи дългове. Те и сега не са малки. За трите години от 2022 до 2024 г. са предвидени 16 милиарда увеличение на дълга, което изобщо не е малко, коментира Чобанов.

Дали това ще бъде бюджет на растежа, ще разберем, когато той се изпълни, заяви Чобанов. И допълни: „Като цяло в момента се оформя консенсус, че прогнозата на управляващите за икономическия растеж е висока. 4,8% трудно могат да бъдат постигнати. И Европейската комисия, и БНБ и Институтът по икономика и политики към УНСС се движим около 3,5 до 3,7% растеж, каза финансовият експерт.

Има опасност да задлъжнеем с Бюджет`2022, категоричен бе доц. Петър Чобанов.

Чухме много лозунги за бюджета – като 8 милиарда капиталови разходи, но не сме видели проектите. Когато ги видим, тогава ще разберем доколко са ефективни и дали могат да постигнат този растеж. Ако не се постигне този растеж, тогава ще последва разочарование, че правителство не постига целите си, продължи с анализа си доц. Чобанов.

Той коментира и че парите по европейските програми тази година няма да дойдат нито по оперативните програми, нито по Плана за възстановяване.

„Допълнителните средства, които бизнесът очаква, няма да дойдат и тук идват рисковете, ако не се изпълни тази прогноза за ръст”, каза Чобанов. Той прогнозира, че чак през 2023 г. може реално да започнат да се усвояват европейските средства и да се види ефектът от тях в икономиката.

Бюджетът не е подреден добре, смята Чобанов. „Може би добре се представя в обществото, но като цяло резултатите, които очакваме, не са добри“, каза финансистът.

Доц. Петър Чобанов коментира и внесените от ДПС законопроекти за премахване на т.нар. „златните паспорти“ и за пълна проверка на всяко едно инвестиционно гражданство. "Ние ще продължим да настояваме да излезе наяве истината и да се види, че ролята на ДПС всъщност е да осветли този порочен механизъм", каза доц. Чобанов. Той припомни, че именно ДПС е била от 2013 г. до днес против този инструмент.  Според него трябва да се провери дали наистина има инвестиции изобщо.

„Целият държавен апарат, който е бил ангажиран в този процес, трябва да се провери. Съмненията са и у нашите партньори, че това по някакъв начин са пари, които фиктивно са се превърнали през държавни ценни книжа и банки, без да има реален икономически ефект от тях. А така се е купувало гражданство и за да се види кои са тези случаи, кой ги е правил, с чия помощ е направено това - трябва да бъдат проведени всички тези проверки", каза още Чобанов.

Категорично бе доказано, че народният представител от ДПС Делян Пеевски няма участие в схема за търговия с български документи за самоличност, заяви още Петър Чобанов. И подчерта, че проверката на „златните паспорти” ще докаже още веднъж това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай