Петкова: Близо 256 хил. лица ползват помощи за отопление

Петкова: Близо 256 хил. лица ползват помощи за отопление | StandartNews.com

Към настоящия момент близо 256 хил. лица и семейства се ползват от помощите за отопление, съгласно Закона за социалното подпомагане, с новата дефиниция обхватът на тези лица се разширява значително, почти се удвоява.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на механизма за защита на уязвимите клиенти в условията на пълна либерализация на електроенергийния пазар, съобщава „Фокус".

"Беше изключително важно да набележим няколко основни въпроса, на които да намерим отговор. На първо място трябваше да дадем отговор на това каква е дефиницията за уязвим клиент, съответно в условията на България", посочи тя.

"Уязвими клиенти са битови клиенти, в чиито обекти със снабдяване с електрическа енергия, живеят лица, които поради възраст, здравословно състояние или доход са в риск от социално изключване, във връзка със снабдяването и потреблението на електрическа енергия и се ползват от мерки за социална защита за осигуряване на необходимите им доставки на електрическа енергия", уточни министър Петкова.

"Новата дефиниция се различава от старата по един много важен критерии, новата дефиниция дава възможност за разширяване на обхвата на лицата, които биха могли да се възползват от тази социална помощ", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай