Неделя,

Петкова разкри коя фирма ще печели от по-скъпия газ

От: Стандарт -
2640
Петкова разкри коя фирма ще печели от по-скъпия газ
A
A
A

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред БНР, правителството в момента е разчистило пътя за посредниците при доставките на природен газ:

"Договорите имат посредник и този посредник се казва МЕТ, това е бившият работодател на настоящия директор на "Булгаргаз". Проверили сме фактите. Има посредник, който ще доставя природния газ за България. Тази фирма вече е вкарана на пазара и тя резервира капацитета за страната ни".

"Управляващите трябваше да дойдат в парламента и да информират своя работодател за това какви преговори водят и какво се предлага. Повярвайте ми, когато става въпрос за националния интерес, всички ще се обединим около това да постигнем най-доброто. Тези хора взеха едно решение на тъмно и сега ще плащаме много по-висока цена заради техните решения и заради посредниците в доставките на природен газ, които те поставиха", коментира Петкова и попита защо управляващите не са резервирали капацитет за доставка, "след като от един месец са водили преговори с "Газпром" и са виждали накъде отиват нещата".

По думите ѝ резервиран капацитет за България има от частната компания МЕТ, а не от "Булгаргаз".В предаването "Неделя 150" Теменужка Петкова заяви, че в пленарната зала ще се види как ГЕРБ ще гласува по предложението за военна помощ за Украйна, но подчерта, че партията им е с ясна евроатлантическа ориентация и няма колебания по този казус.

Един от най-големите провали на това правителство е в енергетиката, провалиха се с гръм и трясък. Една от най-големите лъжи, която те сами опровергаха след броени часове, е това, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ.

Още от първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов започнаха всички процедури, свързани с диверсификацията. Направихме така, че България подмени всички компресори в компресорните станции с реверсивни, които направиха така, че България сега да може да внася газ от Турция, Гърция, Румъния. Как да няма диверсификация?", каза Петкова.

Тя определи като лъжа и твърдението, че интерконекторната връзка с Гърция не е била построена 12 години и посочи, че договорът за нея е бил подписан през 2013 година:"За да дойде азерският газ до България, трябваше да бъдат построени два други много сериозни инфраструктурни проекта - Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод. Първият стана готов през ноември 2019 г., а вторият - през декември 2020 г. ... Строителството на Интерконектора Гърция-България започна от октомври 2019 година".    

Петкова изтъкна, че срокът за приключване на изграждането на интерконекторната връзка е бил 31 декември 2021 г. и обвини двете служебни правителства на Стефан Янев и кабинета на Кирил Петков, че не са направили нищо, за да бъде завършен този проект в срок.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички