Четвъртък,

Петков зарадва пенсионерите - нови добавки към пенсиите

От: Агенция Стандарт -
Петков зарадва пенсионерите - нови добавки към пенсиите
A
A
A

Правителството предлага 750 млн. лева да бъдат отпуснати за COVID добавки, както и 450 млн. лева енергийна помощ за бизнеса. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след Министерския съвет. Средствата ще дойдат от допълнителните бриходи в бюджета. 

"Обсъдихме доста важни точки за български бизнес и особено за малкия и средния бизнес. Имаме милиард и двеста милиона допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Вярваме, че това е начинът за прозрачно управление на този тип допълнителни приходи, а не просто Министерският съвет да решава. Предлагаме 750 млн. допълнителни COVID добавки, както и 450 млн. за допълнителна енергийна помощ към бизнеса", заяви той.

Вицепремиерът и финансовт министър Асен Василев разкри, че се чака одобрение от ЕК за 60-те милиона подкрепа за авиацията. Тези средства са предвидени като изрична линия в следващия бюджет, така че парите да не бъдат загубени.

"Имаме значително преизпълнение на приходната част от бюджета - дори повече от приходната част от актуализацията. Тези допълнителни постъпления са  над милиард и 200 млн. и ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Очакваме тяхното решение. Ако те не бъдат изразходвани, автоматично ще бъде намален дефицитът на касова основа", уточни Василев.

Предвидени са 60 лева на пенсионер на месец в следващите 6 месеца.

За част от мерките в помощ на бизнеса има нотификация от ЕК. Проблемът с цените на енергоносителите не е само български. Към момента имаме едни от най-ниските, но това е общоевропейски проблем, за това се бърза за по-бързи решения. Нотификацията се очаква облекченията за декемврийските сметки да бъдат включени към 5-6 януари.

Министърът на енергитиката коментира и енергийната помощ за бизнеса. Планираните разчети за мерките в тяхна помощ е да продължат до 31 март. "При необходимост ще бъдат разплатени допълнителни средства. Не е нужно да действаме импулсивно. Целта е да има предвидимост и устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители", посочи Александър Николов.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички