Петков в Буча и Бородянка: Пълен ужас! (ВИДЕО)

Премиерът коментира и острата критика на Радев

Петков в Буча и Бородянка: Пълен ужас! (ВИДЕО) | StandartNews.com

"Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия". Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка.

Той описа една от ужасяващите картини, които е видял - ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков, цитиран от Нова тв.

"Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти... Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население", коментира още премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков пристигна в Киев. Отива в Бородянка

Той още веднъж подчерта, че категоричната позиция на "Продължаваме Промяната" е, че България трябва да окаже военна помощ на Украйна.

"Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, но това не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция", каза още премиерът.

„Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков.

Той коментира и решението на Русия за спирането на доставките на газ за България и Полша.

„Това не ни изненада, бяхме готови със стратегия още през февруари. Имахме алтернативни източници и осигурени количества в Чирен. Това, което Русия се опита да направи едностранно, се оказа недобре планирана стратегия”, категоричен е той.

Кирил Петков допълни, че България няма да плаща в рубли, нито през трети страни, които не са включени в договора.

Той коментира и изказването на президента Румен Радев в сряда, при което държавният глава се обяви твърдо против изпращането на оръжия в Украйна. „Това беше донякъде неразбиране на ситуацията. Позорната част е, че позицията, която представи, е, че оставяме Русия, нищо не правим, за да свърши конфликтът по-бързо. Това, което ще обясня на Зеленски, е, че се надявам българският парламент да вземе решение за военно-техническа помощ на Украйна”, каза още Петков.

Премиерът коментира и ролята на руските дипломати в така създалата се кризисна ситуация с газа. „Какво направиха 114-имата руски дипломати у нас, за да укрепят нашите двустранни отношения и да предпазят договора от такова едностранно използване? Чудя се тези хора какво правят в България. Предлагам много добре да се огледат кои са”, заяви Петков.

Малко по-късно делегацията посети и едно от гробищата в Буча, предаде още Нова тв. „Намираме се на място, където са погребани 97 души. При повечето от тях има следи от куршуми. За съжаление е имало жени и деца. Намираме се в квартал, който много прилича на софийски квартал с хубави къщи. Невероятно е да видим как един нормален град, с едно нормално население може след няколко дни война да има погребани 97 души зад една църква, която също е обстреляна”, заяви Петков.

„Благодарен съм на моите коалиционни партньори, които са с нас и с моя екип. Едно е, когато говорим от сутрин до вечер по новините и да се изказваме в парламента, друго е когато сме стъпили на мястото, където тези ужасяващи актове на агресия са се случили. Усещате човешката трагедия на мястото, на което се е случила. Идеята в този момент да кажем че това е украински проблем и че не ни интересува, според мен изчерпва всякакво съдържание”, добави той.

„Не може в Европа това да бъде допуснато. България е част от демократичния свят и ние трябва да кажем в един глас, че това е недопустимо”, категоричен бе премиерът.

„Намираме се в притихналия ад. Под нас са погребани хора като нас, които не са си представяли, че това може да се случи в 21 век. Това са хора, които са били родени тук, възпитавани, образовали са се и са развивали собствен бизнес, който е унищожен. Това е недопустимо и трябва да го виждат колкото се може повече хора, за да осъзнаят, че няма нищо по-скъпо от чистата човешка душа, която за съжаление виждаме как плаща в този момент”, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

На въпрос дали категорично партията ще подкрепи изпращане на оръжия в Украйна, той отговори: „В пленарната зала винаги съм призовавал за единна позиция. Колкото е по-голямо мнозинството, толкова по-добре. Трябва да имаме единна позиция, така че се надявам каквото и да решим, то да е с голямо мнозинство”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай