Петков се чу с Фон дер Лайен. Ключов коментар за Плана

Кога Европейската комисия ще излезе с оценка за Плана за възстановяване?

Петков се чу с Фон дер Лайен. Ключов коментар за Плана | StandartNews.com

"Никой да не си упражнява политическата риторика на база на фалшиви новини. Движим се с перфектна скорост." Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с отложената оценка на България за плана за въстановяване и развитие.

Европейската комисия удължи с един месец срока за оценка на българския План. Това е четвъртата поред едномесечна отсрочка. Решението е взето със съгласието на правителството.

Новата дата, на която се очаква Европейската комисия да излезе с оценка за Плана за възстановяване, е 15 април. Според процедурата, след като получи „зелена светлина“ от Еврокомисията, Планът трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от общността.

Министър-председателят е провел телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Тя препотвърди това, че се движим в правилната посока с перфектна скорост, като се надяваме в следващите няколко дни да каже, че всички технически параметри са постигнати. Нека никой не си упражнява политическата риторика на база на фалшиви новини”, обясни той.

Премиерът е във Варна на посещение на обществен координационен център за бежанците, предаде БГНЕС.

„Вижда се, че когато всички запретнем ръкави заедно, постигаме неща, които никой не може сам да постигне. Усилията не са само върху плещите на доброволците. Утре ще изпратим допълнително 10 човека от МВР, които да работят в центъра. До момента през центъра са обработени документите на над 5 хиляди души. Идвам от ГП в Русе, там вече има готовност за мащабно приемане на хора. Видях палатките, пълни с доброволци. Има готовност за издаването на документи още на границата на всички бежанци. Те ще се насочват към местата за настаняване”, каза още той.

Кирил Петков добави, че България показва добро лице, с което може да се гордее.

„Проблемите не са малко, има такива с ваксинацията на пристигащите деца, с обучението им. Държавата ще засили своето присъствие в центровете като този във Варна”, каза още министър-председател.

Във връзка  с посещението у нас на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши Кирил Петков заяви, че тя идва у нас, знаейки, че България има шанс с това правителство да изчисти корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай