Петков с ключов коментар за американските изтребители

България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025-а

Петков с ключов коментар за американските изтребители | StandartNews.com

Оферта за американските изтребители F-16 още не е дадена, заяви премиерът Кирил Петков пред медии. "Днес Конгресът е гласувал рамка, която дава на американското правителство да възложи оферта, която след като получим, ще оценим и ще решим каква е най-добрата стратегия на базата на тази оферта", добави Петков.

"Българското правителство ще направи добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи и допълнителни ефекти преди взимането на решение", увери той.

"Мисля, че последния път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин", коментира още Кирил Петков.

България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 г. Цената за втората партида все още не е определена. Това се казва в позиция на американското посолство у нас до Нова телевизия.

Оттам уточняват, че по закон цената не може да надвишава сумата, за която Министерството на отбраната на САЩ уведомява Конгреса. Като обща практика обаче американското министерство на отбраната изисквало разрешение за по-висока стойност, отколкото ще бъде действително необходима, заявяват от посолството.

Oт дипломатическата мисия припомнят, че в понеделник Конгресът разреши 1,673 милиарда долара за втората партида за България, което ще бъде повече от достатъчно за нуждите на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай