Петък,

Петков с голям жест към Андрей Гюров

От: Агенция Стандарт -
1280
Петков с голям жест към Андрей Гюров
A
A
A

Премиерът Кирил Петков коментира пред медии кандидатурите за гуверньор на БНБ и напрежението, породено в коалицията през последните дни.

"Аз лично подкрепям Андрей Гюров несъмнено, това е човек с невероятен етичен кодекс, професионалист, аз лично слагам своето име зад неговата кандидатура. Разбира се, втората номинация, която идва от ИТН, в нашата коалиция има възможност за демокрация и всеки да представи кандидата, който счита, че е най-добър", заяви премиерът.

На въпрос дали двете кандидатури за БНБ трябва да се оттеглят, за да няма разнобой в коалицията, Петков отговори:

"Знаете ли, фактът, че нашата коалиция е от 4 различни партии обикновено се гледа като някакъв тип слабост, но всъщност е сила. Сила, защото можем в тези различия обикновено да стигнем до резултат, който е по-добър отколкото ако не бяхме заедно. За мен като министър-председател Андрей Гюров е по-добрата номинация, но това е лично мнение".

Премиерът коментира и разчетите на финансовото министерство и поскъпването на живота. Обясни, че това е резултат от световната финансова криза, а не проблем, който е създаден от правителството, както се опитва да изкара опозицията. По тази причина заяви ,че се прави всичко необходимо и в актуализацията на бюджета ще се предприемат мерки, така че по-продуктивните да получават повече.

Обяви още, че в Брюксел са водени разговори всички европейски партньори заедно да купуват газ от Русия, за да бъде принудена тя да намали цените

"Намаляването на газоподаването от Русия, с ниските нива на газ в газохранилищата в Европа дава възможност цената на газа да се качи многократно. Това има директна връзка с цените на тока и тъй като сме на общ пазар, се вдигат цените и на газа, и на тока в България, което се отразява в една внесена инфлация", каза той.

В криза сме, няма две мнения, но работим много сериозно, за да намалим риска и стреса върху българското население, добави премиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички