Петков реагира на думи на Майк Помпео. Ето какво каза

Той реагира на думите на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео

Петков реагира на думи на Майк Помпео. Ето какво каза | StandartNews.com

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков реагира на думите на бившия държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео. Бившият директор на ЦРУ смята, че България трябва да преразгледа решението да не се добива шистов газ. 

„Ясно искам да кажа, че това, което бившият главен секретар на САЩ Майк Помпео е казал, според нас е геополитически некоректно и не трябва никой, от която и да е държава, да ни дава такива съвети. Ние сме „за” диверсификация - от азерски газ, втечнен газ, за търсене на газ в Черно море, но не и за хидравлично разбиване на житницата на България”, каза бившият премиер, цитиран от NOVA.

По-рано бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, по време на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“, каза, че с отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи".

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви той и добави, че отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра. Помпейо призова и за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български гражданин да може да си позволи.

Днешните фракинг технологии за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол, каза Помпео.

„Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на фактите аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашите народи“, призова Помпео. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай