Петков призна защо не отзоваваме Митрофанова

Тя до този момент се е държала абсолютно непристойно за един дипломат, заяви премиерът

Петков призна защо не отзоваваме Митрофанова | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков отговори на журналистически въпрос относно действията на българската държава към руския посланик Елеонора Митрофанова.

Той обясни конкретно защо до този момент тя не е обявена за персона нон грата:

Тя до този момент се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Ние вече отзовахме 10 дипломата, направихме й няколко забележки, привлякохме нашия посланик от Русия за консултации у нас, което на дипломатически език казваме - и вие трябва да направите същото. Следващата стъпка е да я сложим като персона нон грата. Но това ако го направим, е пълно скъсване на отношенията и според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС. Истината е, че примерно нашият кораб в Мариупол в момента - неговата безопасност зависи и от руската страна. Така че, тези решения трябва да се вземат много внимателно.

Аз лично не бих рискувал и застрашил тяхното състояние, заяви Кирил Петков относно безопасността на моряците.

Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взровен. В понеделник в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той каза - изглежда не се стреля и не мога да съм сигурен дали няма да се стреля пак. Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем, следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно, обясни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай