Петков привика областни управители. Защо?

Заради проливните дъждове, които предизвикаха наводнения в Южна България

Петков привика областни управители. Защо? | StandartNews.com

Проливните дъждове, които предизвикаха наводнения в Южна България, са причина премиерът Кирил Петков да извика днес на среща областните управители на Благоевград, Кърджали и Смолян.

Срещата, която се провежда при Кирил Петков, е, за да бъде намерен начин и механизми, по които да бъдат подпомогнати най-силно засегнатите от наводненията области: Кърджали, Смолян и Благоевград. Очаква се да бъде обсъдено как да бъдат възстановени и щетите, нанесени през последните дни.

По-рано пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов вече обяви, че в голяма степен наводненията в бедстващите райони в страната са причинени от неподдържаните съоръжения на "Напоителни системи".

Той призова всеки един земеделски стопанин, който е загубил продукция или площ заради придошлите води, да се обърне към съответната общинска служба "Земеделие" в най-кратки срокове, за да подаде молба за обезщетение. Ситуацията ще бъде обсъдена и с областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали.

"За съжаление, мога да кажа, че не малка част от проблемите са причинени от повредени съоръжения собственост на "Напоителни системи". Част от патримониума на земеделското министерство. Това беше дискутирано вчера на заседанието на Министерски съвет и днес продължава срещата с областните управители, на която ще присъствам аз, директорът на напоителни системи, както и ресорният директор на дирекцията в министерството. Водихме дълги разговори, вчера имахме среща, общо взето това нещо се корени в години изоставяне на този сектор - сектор Напояване. Проблемите се натрупвани в километрична прогресия в един обем, който трябва да намерим изход в много кратък срок. Мисля, че днес ще намерим частично решение, най-важното е, че се работи по въпроса. Очакваме да спаднат водите, където е възможно се възстановяват тези диги", каза новият земеделски министър.

Очаква се също така Петков да обяви и резултатите от дискусии с коалиционните партньори за цената на тока, водата и газта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай