Петков посочи приоритета на Бюджет 2022,каза кога пада сертификатът

За инфлацията има два аспекта, заяви премиерът

Петков посочи приоритета на Бюджет 2022,каза кога пада сертификатът | StandartNews.com

"Ако стигнем до 60% ваксинирани или ако паднат интензивните легла под 5%, зеленият сертификат пада", заяви премиерът Кирил Петков в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Ние заварихме един модел, който беше функция на това колко са болни на 100 000 души население. Ние казахме - не, нека да направим един модел, който е функция на най-критичния аспект в ковид кризата, това са интензивните легла. Сега управляваме ковид кризата без реално да има големи мерки на затягане и това да се е отразило на възможността болни хора да имат достъп до интензивни легла", обясни премиерът.

"Ако имахме стария модел, сега цяла България щеше да е затворена", подчерта премиерът.

Той допълни, че това не се случва от самосебе си: "Ние свикахме лекари, епидемиолози, физици, министри и работихме по този модел."

Петков обясни, че антиваксърите у нас не са една група, те са поне 15 групи с различна мотивация. "Поканихме ги в МС да чуем техните аргументи, защото ако не се чуят, те просто стават агресивни", допълни той.

Реформите трябва да се случват стъпка по стъпка - това не може да се прави "на ангро", без ясен план, категоричен е премиерът.

"Този бюджет е с много силни социални приоритети", подчерта той.

"Първата основна идея е това да бъде бюджет на растежа. Вкарваме публични инвестиции от 5,8% от БВП, почти ги удвояваме, което ще даде много работни места и възможности за много бизнеси. На нас ни трябва инвестиция в човешки ресурси, не само капиталови инвестиции. Затова слагаме много ясен приоритет - инвестираме в учителските заплати, в детски градини и детски ясли. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, без тях е 2,5%, което изцяло ни дава възможност да кажем, че сме изцяло в критериите на ЕС", обясни премиерът.

"За инфлацията има два аспекта - единият е цените в цяла Европа, там нямаме контрол. Втората част, което е българският компонент, е увеличаването на пенсиите", каза още премиерът.

"Нямаме министерство, в което да отворим някоя папка и да не виждаме огромен проблем", призна Кирил Петков.

"Ние не правим движенията политически - виждаме проблем, тръгваме да го решаваме, какъв е политическият отзвук не ни е приоритет", подчерта премиерът.

Той обясни кризата с високите цени на тока по следния начин: "Имаме един скъп доставчик, имаме един евтин - изведнъж ние се отказваме от евтиния, защото имаме някакво оправдание. Сега новото правителство пита евтиния доставчик - може ли да ни вкарате допълнително газ и те ни казват - може, но понеже сте се отказали от тези количества до даден период, ще ви ги дадем на пазарна цена и какво се случва на 1 януари - нека всички българи да платят с 30% повече."

"Идеята е да взимаме най-евтиния газ без никакви посредници", категоричен е премиерът.

По въпроса дали вижда жълт картон в предупреждението на президента Радев за "Булгаргаз", Петков отговори: "Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз - като предупреждение, не като жълт картон. В първия момент, когато сме сигурни, че няма как системата да намали повече цените, тогава вече може да се говори за отпадане на мораториума", каза Петков.

"Оставката на Цацаров е една голяма стъпка напред", коментира премиерът по темата за съдебната реформа у нас.

На въпрос за инициираните промени в Конституцията, Петков заяви: "Много бихме се радвали опозицията да подкрепи за пръв път да имаме независима съдебна система, но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия. Рано или късно, аз вярвам, че тази промяна ще се случи", допълни той.

"Ние не можем да разделим институциите от хората, те вървят заедно. Не можем да разделим прокуратурата от г-н Гешев", обясни премиерът.

"Този човек, който беше номиниран за председател на КЕВР - първият път ни отказа", призна премиерът. Според него, отговорността за промяната е споделена, затова той поздрави номинирания за председател за това, че е загърбил личния си живот.

"Когато имаме един голям риск за публичните предприятия, служебният кабинет реши да го ограничи. Така че, ние трябваше да опазим публичния интерес и действията бяха правомерни." Това обясни Петков по повод решението на съда за списъка "Магнитски" днес.

"Вярвам, че отборът в който сме ние и президентството, е отборът на България", подчерта премиерът.

"Ако имаме някаква разминавания - това е ролята на разделението на властите. Общият ни интерес за благото на България е един и същ", допълни Петков.

Премиерът коментира и сложните отношения София - Скопие. 

"Ако най-накрая започнем да работим заедно, нашият регион ще стане много по-богат и тук е въпрос на лидерство. От нас зависи и ние ще направим всичко възможно да постигнем добросъседството. Заявената позиция ние я потвърдихме по време на разговорите. Но разширявайки отношенията, вкарвайки път, самолет, железница до Скопие изведнъж всички са по-готови да обсъдят цялата рамка на добросъседство", обясни Петков.

Той е категоричен, че вярва в това, че новият подход е отчетен от РСМ.

В отговор на въпрос дали няма съмнения в позицията на съседната ни страна, Петков обясни: "Има много ясни сили и в РСМ, и в България, които не искат да имаме това добросъседство и стабилност, и те ще използват всяка една възможност следващите седмици да блокират нашия процес. Премиерът Ковачевски и аз сме отговорни за външната политика на нашите отношения. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено", категоричен е Кирил Петков.

Той потвърди, че съвместно отбелязване на годишнината на Гоце Делчев ще има.

По темата за напрежението НАТО-Русия, Петков коментира проведения снощи разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтеберг.

"Той приветства нашата позиция за български баталон под българско командване. Каза, че за пръв път има доста ясна и конструктивна позиция", обясни Петков.

"Българската армия е част от натовската не трябва да ги разделяме - първо, имаме лидерство и второ, ясна представа кои са дефицитите, които трябва да допълваме с инвестиции."

В заключение премиерът заяви, че перспективата за управление на коалицията е пълен мандат от 4 години и той вярва в това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай