Петков отвърна на Радев: Нещата се движат в правилната посока

По думите на премиера било естествено всеки един от нас да иска по-бързи резултати и се работи целенасочено в тази посока

Петков отвърна на Радев: Нещата се движат в правилната посока | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков от Брюксел и вицепремиерът му Асен Василев от София отговориха на критиките на президента Румен Радев, че времето за анализи и добри намерения е изтекло.

В отговор на критиките на държавния глава, че правителството е назначило нови хора в енергетиката, но резултатите се бавят, Кирил Петков заяви, че новите членове на КЕВР са големи професионалисти и напълно независими хора, от които до две седмици очакват разчет на случващото се.

"За мен нещата се движат в правилната посока. Факт е, че в януарските сметки са включени допълнителните помощи, които бяха акумулирани от декември и януари. И се надявам, че всички малки бизнеси видяха разлика от януарската си фактура. Допълнително това ще се случи сега и през март, ще има допълнителни помощи", заяви министър-председателят.

По думите на Петков било естествено всеки един от нас да иска по-бързи резултати и се работи целенасочено в тази посока.

"Аз това, което виждам е, че в министерство на енергетиката дават всичко от себе си и новите назначения, които НС одобри за КЕВР ще имаме много по-добри резултати отколкото досега", смята Петков.

На критиката, че трябва да се приключи с анализите, защото така цени не падат, отговори и финансовият министър Асен Василев

"С анализите, що се отнася до компенсациите, приключихме още през декември, когато беше приета нова схема за компенсации. Ако бяхме запазили старата на служебното правителство, компенсациите щяха да бъдат доста по-ниски", смята вицепремиерът.

Новата схема за много по-високи компенсации е нотифицирана от Брюксел и това са действия, а не анализи, припомни още Василев.

"Що се отнася до това дали и как ще се изграждат нови ядрени мощности - мисля, че коалиционното споразумение е напълно ясно. България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности. Трябва да се направи анализ къде е най-евтино това нещо да се случи, каза министърът на финансите.

Василев обясни, че целта на визитата му с енергийния министър в САЩ, е била да се обсъдят варианти, ако бъдат застрашени енергийните доставки заради кризата в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай