Петков каза кога ще има повече пари за хората

Премиерът коментира и случващото се по оста Русия - Украйна

Петков каза кога ще има повече пари за хората | StandartNews.com

След вчерашното извънредното заседание на Народното събрание, което продължи почти до полунощ, днес депутатите се заеха с голямата финансова рамка на държавата.

"В момента бюджетът е най-доброто, което можем да направим при съществуващата ситуация. Всички реформи трябва да започват да се случват. На шестия месец продължаваме и вкарваме актуализацията. След реформите ние няма да намаляваме бюджетите. Увеличавайки ефективността, ще има повече пари, които ще отиват при хората". Това заяви премиерът Кирил Петков в НС, в деня на гласуването на проекта за план-сметката.

Петков поясни, че бюджетът е обсъден и със синдикатите при срещата им във вторник.

"Това говорихме и с “Огнеборец” - искаме да дадем повече пари на хората на първа линия. Бюджетът няма да бъде намален. Ще вдигнем ефективността. Това, което сме предложили, е в координация с коалиционното споразумение. Сега правим този бюджет, който мисля, че е много добър. Увеличаваме заплатите на учителите и няма да има хора под линията на бедност. Това ще кажа и на протестиращите", каза още Петков.

Премиерът коментира и случващото се по оста Русия - Украйна.

"България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори с един глас. Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че всяка държава – в случая - Русия, ако влезе с танкове в чужда държава, това е нарушаване на международното право. Солидарни сме с тези санкции и едновременно с това приготвяме нашата система, за да имаме варианти да не оставаме без енергийни източници. Гледаме българския интерес, но имаме едно общо мнение по въпроса", заяви Кирил Петков.

"Правата на българите в РСМ са огромен приоритет за българското правителство", коментира още Петков срещата си с българите от РСМ. "Най-доброто нещо за България и за тях е да видим РСМ в Европа. Това е общата ни дългосрочна стратегия", заяви министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай