Петков на тайна среща при Слави, ще спасява коалицията

Трифонов спрял да вдига телефона на премиера след скандала за избор на шеф на БНБ

Петков на тайна среща при Слави, ще спасява коалицията | StandartNews.com

Тайна среща на най-високо ниво ще спасява управляващата коалиция, чието единство напоследък сериозно е разклатено. Макар пожарът с военната помощ за Украйна да беше потушен, вътрешните търкания продължават. В момента напрежението е най-голямо между "Продължаваме промяната" и „Има такъв народ".

Това пролича и при вчерашния скандал в парламента заради националния план за приемане на еврото. Да успокои страстите се е нагърбил лично премиерът Кирил Петков, който ще отиде на крака при лидера на ИТН Слави Трифонов. Срещата ще се проведе през почивните дни, но се пази в тайна, пише "Марица".

Със старта на правителството Петков и Трифонов се чуваха всеки ден. Обиден, Слави обаче спря да вдига телефона след проваления избор на Любомир Каримански за шеф на БНБ, твърдят запознати с отношенията между двамата. Оттогава депутатите от ИТН не участват официално в никакви общи заседания с коалиционните партньори.

„Марица“ научи, че посредник е успял да уреди лична среща между премиера и Трифонов. Тя вероятно ще се състои в офиса на Слави. Говори се, че отношенията се опитва да стопли депутатът Станислав Балабанов, който беше с Кирил Петков в Украйна. 

Прогнози на депутати от двете партии пред „Марица“ гласят, че по-скоро дрязгите ще бъдат изчистени и управлението спасено. Целта е да се закърпи положението до първите траншове от Плана за развитие и устойчивост. От края на лятото в България ще влизат по 500 милиона лева на месец и това се смята за спасителен пояс за коалицията.

Отношенията между „Промяната“ и хората на Слави се обтегнаха още преди последните избори. Вицепремиерът Асен Василев дори  заведе дело за клевета срещу Тошко Йорданов в размер на 200 000 лева. Вчера сценаристът пак скочи на Василев, наричайки го "самодържец". Освен за БНБ двата партньора в управлението се скараха още за парите за пътищата и места в комисиите. Очаква се ново напрежение покрай актуализацията на бюджета и избора на генерален директор на БНТ. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай