Пет партии удариха рамо на бюджета

Пет партии удариха рамо на бюджета   | StandartNews.com

Бюджета за 2016 г. прие парламентът на първо четене вчера. "За" гласуваха 138 депутати, 65 бяха против, а 9 се въздържаха. Подкрепата дойде от ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ и БДЦ. Против бяха БСП, ДПС и "Атака". Петима от патриотите обаче изненадващо избраха позицията "въздържал се", макар до последно да уверяваха, че ще дадат подкрепа. Причината за раздразнението на лидера на НФСБ е, че премиерът Бойко Борисов не е дошъл в пленарна зала. "Стабилност, реалистичност, резултати - това са думите, които обобщават този бюджет", обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

Той припомни, че точно преди година финансовата система на страната е била силно стресирана от кризата с КТБ и необходимостта да се намеси Фондът за гарантиране на влоговете. "Уроците са прочетени от всички, а финансовата ни система е стабилна", подчерта Горанов. Планираният дефицит е 2% при 3,3% в момента на касова основа, и 3 на сто - на консолидирана, посочи той. Намаляването на дефицита е резултат от усилията да се увеличат приходите.

Планираната годишна инфлация е в размер на 0,5 на сто, а очакваният икономически ръст - 2,1% (1,8 млрд. лв.), каза още Горанов. В бюджета е заложена минималната заплата догодина да е 420 лв., а помощта за втората година от майчинството - 340 лв. Предвидените приходи са 33 млрд. лв. (34,6% от БВП), разрешено е емитирането на дълг на до 5,3 млрд. лв. нов дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай